Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Wat deze vrouw deed voor het goede doel is bizar

Wat deze vrouw deed voor het goede doel is bizar

Wat deze vrouw deed voor het goede doel is bizar

Viènna was een van de deelnemers van de Walk In Her Shoes-actie van hulporganisatie CARE Nederland. In de week van 22 t/m 28 juni liepen tientallen mannen en vrouwen mee voor de actie.

De bedoeling was om die week te lopen voor het goede doel, uit solidariteit met vrouwen in ontwikkelingslanden die dagelijks uren lopen om bijvoorbeeld water te halen. Daarbij maakte het niet uit of de deelnemers ’s avonds een extra rondje liepen met de hond, of misschien wel een marathon aflegden. Als ze maar gesponsord werden voor hun inspanningen!

De totaalopbrengst is maar liefst 21.923 euro! Het geld gaat naar een CARE-project in Peru, waar vrouwen in arme gemeenschappen de kans krijgen om zelf een inkomen te verdienen en zichzelf en hun omgeving uit de armoede te helpen. CARE zal de vrouwen daar helpen met het opzetten van bedrijfjes. Via bedrijfsplanning en trainingen werken ze aan de verbetering van de kwaliteit van de producten, het toevoegen van extra waarde aan de producten en toegang tot nieuwe markten. Door deze investeringen kunnen de vrouwen in korte tijd de waarde van hun product laten stijgen en dus meer inkomsten verdienen.

‘Ik wil nu ook de vierdaagse lopen’

Wij waren benieuwd naar het verhaal van één van de deelnemers en spraken met Walk In Her Shoes-ervaringsdeskundige Viènna Dekker. Hoe is het haar bevallen en zou ze het nog een keer doen?vienna

Hoeveel kilometer heb je gelopen voor de actie?
“Ik heb ervoor gekozen om in een week 100 kilometer te lopen. Dat zou een uitdaging zijn, omdat je daarvoor echt moet plannen en een schema moet maken. Ik ben op zoek gegaan naar wandelingen van rond de 15 kilometer en daarnaast korte afstanden om aan de 100 kilometer te komen. Aan vrienden heb ik gevraagd of ze wilden meelopen.”

Wat was voor jou reden om mee te doen?
“De uitdaging. Misschien stiekem nog meer dan voor het goede doel zelf, wat natuurlijk een prachtig initiatief is. Tot dan toe had ik mezelf nog nooit sportief uitgedaagd en ik merkte gelijk mijn vastberadenheid. Daarna kwamen de donaties binnen, meer dan ik had durven hopen – ik kon toen niet meer terug, natuurlijk. Maar dat hardde mijn vastberadenheid nog meer. Ik wilde zien of ik na een dag werken alsnog 15 kilometer uit de benen kon halen. En dat is gelukt!”vienna2

Hoeveel heb je opgehaald?
“346 euro. Mijn streefbedrag was 100 euro, ik vond 1 euro per kilometer al mooi. Dit resultaat had ik niet van te voren verwacht en het voelt goed om op deze manier bij te dragen aan stichting CARE.”

Zou je het nog een keer doen?
“Ja! Sterker nog, ik ben gemotiveerd genoeg om volgend jaar een poging te doen tot de vierdaagse van Nijmegen. Dan wil ik mezelf nog meer uitdagen, door bijvoorbeeld de afstand in kortere tijd af te leggen. Wat ik wel besefte was dat de ‘verplichting’ tot lopen voor mij een keuze was. Maar mannen, vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden hebben die keuze niet. Lopen is daar geen luxe, maar noodzaak. Dat besef kreeg ik sterk in die week. Alleen om die reden zouden anderen ook eens mee moeten doen. En eens te stoppen met klagen 😉 ”

Benieuwd hoe het er ‘achter de schermen’ aan toeging? Kijk mee naar de terugblik van Walk In Her Shoes 2015! En goed nieuws voor degenen die zich dankzij Viènna helemaal geïnspireerd voelen: ook volgend jaar wordt Walk In Her Shoes weer georganiseerd.

Beeld: ANP Marco de Swart