The young couple kissing in the bed and being gentle. Beeld Getty Images
The young couple kissing in the bed and being gentle.Beeld Getty Images

Uit onderzoek is gebleken: seks kan helpen tegen een verstopte neus

Heb je ook wel eens last van een verstopte neus? Dan kan seks daarvoor misschien wel de oplossing zijn. Dat is gebleken uit een onderzoek. Misschien toch maar eens proberen dan?

Duits onderzoek

Er deden achttien koppels mee aan dit Duitse onderzoek. Zij hadden allemaal een verstopte neus, de een wel iets erger dan de ander. Dit konden ze zien via een speciaal apparaatje waarmee je de luchtwegweerstand in je neus kunt opmeten. En dit moesten ze op vijf verschillende momenten meten. Voor en na de seks. En de volgende dag ook, op dezelfde meetmomenten, maar dit keer na het gebruik van een neusspray.

Resultaat

En wat bleek. Deelnemers die een orgasme hadden, konden weer een stuk vrijer door hun neus ademen. En dit stond gelijk aan het resultaat van een neusspray, zelfs nog tot na een uur later na het orgasme. Maar helaas raakte de zenuwen uiteindelijk toch weer verstopt, en de neusspray werkte zeker nog drie uur langer door. Dus heb je geen tijd om een neusspray te halen? En wil je toch een tijdje vrij kunnen ademen? Dan is seks dus zeker weten op korte termijn ook een goede oplossing

Kleinschalig

En nu zitten er wel veel haken en ogen aan dit experiment. Dat geven de onderzoekers ook zelf toe. Want met achttien koppels, is dit natuurlijk nog een vrij kleinschalig onderzoek. Het was een te kleine en eenzijdige groep om echt harde conclusies over te kunnen trekken. Daarom is er volgens de onderzoekers nog veel meer onderzoek nodig.

Nou zitten er veel kanttekeningen aan dit experiment, geven de onderzoekers zelf ook toe in het Ear, Nose & Throat Journal. Ten eerste was het met achttien heterokoppels een behoorlijk kleinschalig onderzoek. Dat waren ook nog eens allemaal mensen die in de zorg werkten, of hun partners. Een te kleine en eenzijdige groep om dus echt harde conclusies over te kunnen trekken. Daarom is nog meer onderzoek nodig. De onderzoekers mogen er in elk geval al wel een prijs voor in hun zak steken.

Lees ook Saaie seks? Dit hebben we allemaal weleens gedacht tijdens een vrijpartij

Nobelprijs

Maar de onderzoekers hebben met dit onderzoek wel al een prijs gewonnen. En niet zomaar eentje. Een week voor de bekendmaking van de Nobelprijswinnaars, worden de Ig Nobelprijzen uitgereikt. Dit zijn een soort Nobelprijzen voor grappige onderzoeken die je ook laten nadenken. En de jury vond het seks-tegen-een-verstopte-neus-onderzoek zo grappig, dat het dus een Ig Nobelprijs heeft gewonnen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages

Céline SussotGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden