Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Uit onderzoek blijkt: optimistische vrouwen leven langer

Uit onderzoek blijkt: optimistische vrouwen leven langer

Uit onderzoek blijkt: optimistische vrouwen leven langer

Wat vaker optimistisch in het leven staan, dat is natuurlijk nooit verkeerd. Maar wist je dat als je optimistisch bent, je meer kans hebt om veel ouder te worden? Volgens een onderzoek van de Harvard University hebben optimistische vrouwen meer kans op een lang leven.

Optimistische vrouwen

Onderzoekers van de Harvard University hebben 150.000 vrouwen met verschillende etnische en culturele achtergronden onderzocht. Onderzoekers vonden een verband tussen een optimistische blik hebben op het leven en een langere levensduur.

Bij de meest optimistische 25 procent van de deelnemers was het aannemelijk dat hun levensduur 5,4 procent langer was dan bij de minst optimistische 25 procent van de deelnemers. Daarnaast hadden ze maar liefst 10 procent meer kans om ouder te worden dan 90.

Een vorig onderzoek richtte zich enkel op witte mensen, maar volgens onderzoeker Hayami Koga was het juist belangrijk om andere bevolkingsgroepen ook te betrekken bij het onderzoek. “Hoewel de mate van optimisme mogelijk beïnvloedt wordt door structurele sociale factoren, zoals ras en etniciteit, suggereert ons onderzoek dat de voordelen van optimisme mogelijk voor alle bevolkingsgroepen gelden.”

Lees ook
Onderzoek: band met schoonmoeder vaak slechter na geboorte kind

Etnische achtergrond

Uiteindelijk werd er geen verband gevonden tussen het niveau van optimisme en de etniciteit van de deelnemers. De levensstijl van de mensen, zoals hun eetpatroon of mate van beweging, bleek bij minder dan 25 procent van de gevallen een rol te spelen bij het verband tussen  optimisme en een langere levensduur. Hieruit concludeerden onderzoekers dan andere factoren wel een rol zouden kunnen spelen.

“We hebben de neiging om te focussen op de negatieve risicofactoren die onze gezondheid beïnvloeden. Het is ook belangrijk om te denken aan hoe positieve invloeden zoals optimisme gunstig kunnen zijn voor onze gezondheid. Zeker als deze voordelen gelden voor alle groepen”, aldus Koga.

Tijd voor een lesje optimistisch in het leven staan dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: LINDA | Beeld: Unsplash