Muziek Beeld GettyImages
MuziekBeeld GettyImages

Turn up the music: dit is waarom je meer muziek zou moeten luisteren

Zet je koptelefoon maar op en laat de beats bij je naar binnen dringen. Muziek kan onze mood en gedrag op verschillende manieren beïnvloeden. Wij vertellen je hoe dat zit!

Vaak wordt er alleen gefocust op de negatieve gevolgen van muziek, zoals gehoorschade. Maar laten we ook even stilstaan bij waar muziek wél goed voor is!

Invloed op smaak

Ja écht, muziek kan zelfs invloed hebben op je smaakpupillen. Dit is gebleken uit onderzoek. Als je tijdens het eten luide muziek met een snel ritme luistert, kan dit ervoor zorgen dat je niet geniet van je eten. Luide en snelle muziek verslechtert dus je smaakervaring. Het kan ervoor zorgen dat je eten bitter gaat smaken. Als je naar muziek luistert met hoge noten verhoogt dat de ervaring van de smaak, het wordt dan als zoeter ervaren.

Stimuleert productiviteit

Er is bewezen dat muziek het gevoel van vermoeidheid kan verminderen en productiviteit kan verhogen. Hoe dan? Als muziek via je oren je hersenen binnenkomt, wordt er in de hersenstam serotine aangemaakt. Dit stofje zorgt voor opwinding. Wanneer dit je hersenschors bereikt geeft het een boost. Door deze boost kan je geconcentreerder te werk gaan.

Let op! De muziek die uitkiest moet hier natuurlijk wel geschikt voor zijn. Dus kies vooral geen slow songs uit waardoor je moet gapen als een oester, maar kies liedjes met een lekker ritme en een motiverende songtekst.

Bye Bye pijn, angst en stress

Endorfine vs cortisol. Endorfine is een gelukshormoon en cortisol een stresshormoon. Steeds meer ziekenhuizen zetten muziek op om de angst en pijn van patiënten te verminderen. Onderzoek heeft aangetoond dat dit helpt en dat de patiënten tijdens hun operatie een lager niveau van cortisol hebben omdat ze dan muziek luisteren. Wederom speelt de muziekgenre hier een belangrijke rol. Ervaar je stress, angst of pijn? Zet je favoriete nummer op en laat de stofjes hun werk doen!

Bron: Bouwenenwonen,Gezondheidenwetenschap

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden