Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Trick or treat! Het is Halloween!

Trick or treat! Het is Halloween!

Trick or treat! Het is Halloween!

Halloween is in de Verenigde Staten altijd groot feest. Al weken van tevoren wordt alles versierd met pompoenen en lichtjes.

Wij kennen Halloween voornamelijk uit films, maar deze feestdag krijgt steeds meer bekendheid in Nederland. Maar voor velen van ons is het hele feest nog één groot raadsel. Want wat is Halloween eigenlijk?

Allerheiligen
Halloween is afgeleid van ‘All Hallows Eve’, Allerheiligenavond. Op 1 november is het Allerheiligen, dus met deze avond wordt de avond ervoor bedoeld: 31 oktober. In de Iers-Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november, dus was Allerheiligenavond oudejaarsavond. Daarnaast geloofden de Kelten dat op die dag de geesten van degenen die dat jaar overleden waren, terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen. Om die boze geesten af te weren, droegen de Kelten maskers.

Pompoen
Hét kenmerk van Halloween is de pompoen. Deze is uitgehold en er is een eng gezicht in gemaakt. Zet er een kaars of hang er een lampje in en klaar is de ‘jack-o’-lantern’. Oftewel: een lampion. De traditie voor het maken van de ‘jack-o’-lantern’ komt uit Ierland.

Verkleden
Halloween wordt zoals gezegd gevierd in de Verenigde Staten. Maar ook in Canada, Ierland en het Verenigd Koningrijk wordt het feest gevier. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen aan bij huizen in de buurt. Deze huizen zijn versierd met lichtjes en pompoenen. Ze roepen ’trick or treat’. Dit is niet zomaar een uitroep, ze geven hier namelijk de ander een kans om te kiezen. Krijgen ze een plagerijtje of juist iets lekkers? Meestal krijgen ze iets lekkers. Deze traditie is te vergelijken met het Nederlandse Sint Maarten op 11 november.

Ook in Nederland Halloween
In Nederland is het Halloween-feest de laatste jaren sterk in opkomst. Vooral op scholen en in buurthuizen, cafés en discotheken worden vaak Halloween-parties gegeven. De invulling hiervan kan per feest verschillen, maar hebben één overeenkomst: je moet zo griezelig mogelijk verkleed komen.

Happy Halloween! Vier jij dit jaar ook Halloween?