Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Klaar voor het zomerse weekend: 5 tips om veilig van de zon te genieten

Klaar voor het zomerse weekend: 5 tips om veilig van de zon te genieten

Klaar voor het zomerse weekend: 5 tips om veilig van de zon te genieten

Heerlijk op een terrasje zitten, op balkon of in de tuin, met een boek en een lekker glas limonade: het kan allemaal weer. En hoe enthousiast we daar ook over zijn, we moeten niet vergeten dat dit heerlijke weer ook gevaren met zich meebrengt. 

De zon kan namelijk heel verraderlijk zijn. Daarom zet Flair een aantal tips voor je op een rij, zodat je zo veilig mogelijk van die fijne zonnestralen kunt genieten:

1. Persoonlijk zonadvies

Met slechts 15 minuten zonlicht per dag heb je al genoeg vitamine D tot je genomen. Door de zon op je huid te laten schijnen, maak je een gelukshormoon aan: endorfine. Dat zorgt voor een blij gevoel. Maar het tropische weer heeft ook een mindere kant. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de kracht van de zon. Gelukkig bestaat er een handige app waarmee je kunt checken hoe de zonkracht op dat moment is bij jou in de buurt. Ook geeft de KWF UV Radar app je persoonlijk zonadvies.

2. Don’t forget the lips

Veel mensen vergeten dat de lippen ook beschermd moeten worden tegen de zon. Dit kun je gemakkelijk doen met een lippenbalsem met een SPF-factor erin. En geen excuus, je kunt deze gewoon bij de drogist kopen.

3. Je eigen huidtype

Iedere maand wordt je huid vernieuwd. Maar de schade die je huid heeft gekregen door de zon, blijft in je systeem. Ook vergroot deze schade de kans op huidkanker. Het goede nieuws is dat je je huid heel goed kan beschermen tegen UV-straling en zonkracht. En ja: je kan gewoon nog lekker in je bikini op het strand liggen. Ook hierbij helpt de app van KWF Kankerbestrijding je een handje, door je advies te geven voor jouw huidtype. Voor iedereen is het aan te raden om van halverwege juni tot en met augustus tussen 12:00 en 15:00 de zon te vermijden. Én is het belangrijk om je huid om de twee uur in te smeren met zonnebrandcrème met de juiste factor.

4. Stapje voor stapje

Als de zon zich laat zien, gaan we massaal naar buiten en bakken we het liefst urenlang voor dat gebruinde velletje. Maar je huid denkt daar toch anders over. Je doet er goed aan om niet direct een hele middag in de volle zon te zitten, maar rustig op te bouwen en je huid te laten wennen aan de zon.

Lees ook
Dankzij deze 8 tips blijft je bruine kleurtje langer zitten

5. Smeren, smeren en nog eens smeren

Dit is misschien één van de meest voor de hand liggende, maar belangrijkste tips die we je kunnen meegeven. Laten we beginnen met een marketingfabeltje op te klaren: goedkope zonnebrandcrèmes beschermen je evengoed als duurdere varianten. Dit komt omdat de beschermingsfactor overal ter wereld hetzelfde is. Het KWF adviseert om je in te smeren met een factor van minimaal 30. En gebruik niet de left overs van vorig jaar. Door de blootstelling aan het licht en warmte kan deze je niet meer optimaal beschermen. Twijfel je? Bekijk hier de tabel.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: KWF Kanker Bestrijding, Metronieuws.nl | Beeld: iStock