Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Bewezen: zó ga je volgens wetenschappers het beste om met stress

Bewezen: zó ga je volgens wetenschappers het beste om met stress

Bewezen: zó ga je volgens wetenschappers het beste om met stress

Stress door social distancing, thuisquarantaine en sociale isolatie. In de huidige coronasituatie weten we maar al te goed hoe slopend het gevoel van angst en bezorgdheid kan zijn dat stress bij ons kunnen oproepen. Vaak weten we echter niet precies hoe stress in ons lichaam werkt en waar het huist in ons brein. Dat kan het lastig maken om met stress om te gaan.

Omgaan met stress

Onderzoekers van de Yale universiteit ontdekten op welk plekje in onze hersenen we stress ervaren. Dit kan een ingang geven als we meer ontspannen met alle uitdagingen in ons leven om willen gaan.

Hoe ons brein omgaat met stress

Aan het onderzoek van de Yale universiteit deden zestig mensen mee. Zij kregen afbeeldingen te zien die stress veroorzaken, zoals een hond met ontblote tanden, verminkte gezichten of smerige toiletten. Ze zagen deze afbeeldingen terwijl er een functionele MRI scan van hun brein werd gemaakt. Daarmee konden de onderzoekers hun hersenactiviteit in 3D zien. Daarnaast noteerden de deelnemers zelf hoeveel stress ze ervoeren tijdens het bekijken van de afbeeldingen.

Stressvolle herinnering

De onderzoekers zagen vooral activiteit rond de hippocampus van de deelnemers. Dit deel van de hersenen heeft invloed op onze emoties, maar ook op onze motivatie en geheugen. Dit zou betekenen dat de hersenen een stressvolle herinnering en de bijbehorende emoties als het ware een code geven om een stressvolle situatie in de toekomst te kunnen herkennen.

Sterkere verbindingen

Ook de dorsolaterale prefrontale cortex, het gebied in ons brein dat zich bezighoudt met het reguleren van emoties, liet activiteit zien als de deelnemers stressvolle afbeeldingen te zien kregen. Het interessante is dat de deelnemers die sterkere verbindingen tussen dit gebied in de hersenen en de hippocampus hadden, zich minder gestrest voelden.

Lichamelijke stress

Dan was er nog een ander gebied dat actief was tijdens het bekijken van stressvolle afbeeldingen. Dat was de hypothalamus, een gebiedje in ons brein dat actief is tijdens lichamelijke stress, zoals wanneer we intensief sporten of honger hebben. Dan maakt de hypothalamus adrenaline en cortisol aan om snel te kunnen reageren. Het opvallende was dat deelnemers waar de onderzoekers meer verbindingen tussen de hippocampus en de hypothalamus zagen, meer stress ervoeren.

Wat betekent dit voor jou?

Als je minder stress wilt ervaren, gaat het erom meer en sterkere verbindingen te leggen tussen de hippocampus en de frontale cortex en signalen naar de hypothalamus te verhinderen. Volgens de onderzoekers kun je dat het beste doen door een reservoir aan positieve herinneringen aan te leggen. Als we fijne herinneringen beschikbaar te hebben op het moment dat we ons in een stressvolle situatie bevinden, kunnen we de stressrespons tegengaan die ontstaat wanneer de hypothalamus en hippocampus signalen naar elkaar uitzenden. Tegelijkertijd versterken we de verbinding tussen de hypothalamus en de dorsolaterale prefrontale cortex. Op deze manier kun je bij jezelf positieve gevoelens oproepen en stress effectief tegengaan. Het heeft dus zeker zin om in stressvolle situaties zoals corona fijne herinneringen op te roepen.

Lees ook
Ademhalingsoefeningen tegen stress die je helpen te kalmeren

Zó ga je stress te lijf

Fijne herinneringen uit je jeugd of van pasgeleden kun je in je eentje doen. Bijvoorbeeld door een fotoboek door te bladeren of een vakantieverslag te lezen. Natuurlijk is het nog veel leuker of samen fijne herinneringen op te halen. Zoals met een goede vriend of vriendin, je ouders, broer of zus. Het contact met anderen heeft nog een ander voordeel. Sociaal contact, ook al is het op afstand, is namelijk ook goed tegen stress.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Annemiek (Puur Figuur| Beeld: Unsplash