Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Optimaal genieten: 10 tips om het állerbeste uit je leven te halen

Optimaal genieten: 10 tips om het állerbeste uit je leven te halen

Optimaal genieten: 10 tips om het állerbeste uit je leven te halen

Dat het normale leven eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is, hebben we de afgelopen maanden flink gemerkt. Hoe goed het op een moment ook gaat, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Arts, medium, personal coach én schrijfster van ‘We kunnen wél veranderen, gelukkig en geliefd zijnChetanya de Wit geeft tien tips om alles uit het leven te halen en te genieten van elk moment.

1. Leef in het hier en nu

Allereerst is het belangrijk om betrokken te zijn met wat er op dit moment speelt in je leven. Waardeer en beleef de kleine dingen die op dit moment gebeuren en grijp kansen aan die er op dit moment zijn. Dat betekent dus ook dat je je minder druk moet maken om het verleden en ook minder zorgen om wat er nog moet komen.

2. Ga offline

We spenderen ontzettend veel tijd achter een beeldscherm, zeker nu we de afgelopen tijd veel thuis hebben gezeten. Het is gek om te bedenken dat veel mensen vrijwel de hele dag van scherm naar scherm hoppen. Dit leidt ontzettend af van het moment waarin je leeft. Dus neem genoeg de tijd om te genieten van het echte leven, zonder die constante afleiding van de online wereld.

3. Kom in actie

Overal zien we foto’s en video’s en horen we de leukste verhalen die andere meemaken. Vergeet niet dat jij alleen je eigen leven hebt om over te beslissen. Grijp je kans en ga zelf aan de slag, maak die reis, neem dat risico, loop die marathon en overwin die angst. Er is niks mis met dromen, maar je moet niet vergeten dat als je iets wilt bereiken je dat alleen kunt doen door in actie te komen.

4. Wees de persoon die je zelf leuk vindt

Wat zijn de kenmerken die je het leukst vindt aan bepaalde vrienden, kennissen of relaties? Welke dingen bewonderen je en wat kun je van een ander altijd heel erg waarderen? Wat maakt volgens jou iemand aantrekkelijk? Wees zélf die persoon. Bewandel het pad van je eigen favoriete mens en doe waar je gelukkig van wordt. Wat je naar anderen uitstraalt, krijg je vaak ook weer van hen terug.

5. Sta open voor verandering

Mensen vinden het vaak moeilijk om met verandering om te gaan. Maar lang niet alles blijft zoals je gewend bent en ook jij en andere mensen kunnen veranderen. Als je dat accepteert en je openstelt voor nieuwe dingen, kun je het omzetten naar iets positiefs. Probeer ook eens iets nieuws waar je je normaal niet comfortabel bij voelt. Zo kun je weer achter nieuwe dingen komen die je trots of gelukkig maken.

6. Help anderen en neem hulp aan

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om tijd te steken in het helpen van anderen. Toch is het positief voor beide, want het zorgt voor voldoening en ontwikkeling. Daarnaast is het ook helemaal niet erg om hulp te vragen. Het delen van expertise en vaardigheden kan alleen maar goeds met zich meebrengen. Accepteer dus ook hulp van anderen.

7. Stel je grenzen

Je eigen grenzen te stellen en je hieraan houden is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. We willen het allerliefst iedereen tevreden houden. Nee zeggen doen we dan ook niet graag, maar er is niks mis mee. Blijf naar je gevoel luisteren als je twijfelt en doe geen dingen waar je je niet goed bij voelt voor een ander of om jezelf te bewijzen.

8. Je verleden bepaalt je toekomst

Uiteindelijk kan niemand anders dan jijzelf bepalen hoe jij je levensweg moet bewandelen. Toch kan het voor velen interessant zijn om te lezen over hoe ervaringen uit het verleden effect op je leven nu. En hoe je hier de baas over kunt worden. Het boek We kunnen wél veranderen, gelukkig en geliefd zijn gaat over omgaan met het verleden, het binnenlaten van nieuwe gedachtes en gewoontes en het creëren van je eigen geluk.

Lees ook
Tijd voor me-time: met deze tips leer je genieten van alleen zijn

9. Verander je drijfveer van angst naar liefde

We worden gedreven door pijn, tekort en machteloosheid in plaats van door waarde, overvloed en kracht. Probeer minder te denken aan wat je wilt vermijden of voorkomen en meer aan waar je hart ligt en wat je wél graag wilt bereiken. Zo raken de angsten die je hebt meer op de achtergrond en ben je echt bezig met wat je gelukkig maakt.

10. Ontspan

Tot slot is ontspanning ontzettend belangrijk. In de razendsnelle wereld van nu lijken we ons hoofd nooit echt meer leeg te maken. Ontspanning is voor zowel lichaam als geest heel belangrijk om gezond te blijven, te relativeren en later weer te kunnen presteren.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Chetanya de Wit | Beeld: iStock