Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > TikTokkers worstelen met zelfbeeld door confronterend ‘ontspiegel-filter’

TikTokkers worstelen met zelfbeeld door confronterend ‘ontspiegel-filter’

TikTokkers worstelen met zelfbeeld door confronterend ‘ontspiegel-filter’

TikTok heeft iets nieuws: een ‘inverterd’-filter waarmee je kunt hoe je gezicht er uit zien als het niet gespiegeld is. Het beeld dat je van jezelf hebt, is gebaseerd op spiegelbeeld en daardoor net iets anders dan de realiteit. Dat blijkt schrikken voor veel gebruikers. 

‘Zie ik er zó uit?’ is een veelgehoorde klacht op TikTok. Die reactie is niet heel gek. Omdat we zo vertrouwd zijn geraakt met ons spiegelbeeld, weten we eigenlijk niet hoe ons gezicht er ‘echt’ uit ziet. Dat je je ‘echte’ gezicht niet mooi vindt, heeft te maken met het blootstellingseffect. Dat komt simpelweg neer op het feit dat je dat waar je vertrouwd mee bent altijd verkiest boven het andere.

Symmetrisch gezicht

Alsof niet blij zijn met je ‘echte’ gezicht nog niet schrijnend genoeg, maakt TikTok het nog een tandje zuurder. Er zijn namelijk ook gebruikers die door het ontspiegel-effect juist een perfect symmetrisch gezicht blijken te hebben. Voor hen is de schrik veel minder; zij zien er min of meer hetzelfde uit. Eigenlijk zegt het filter dus hoe symmetrisch of hoe knap je nou daadwerkelijk bent. Mooiheid zit ‘m natuurlijk in veel meer dan een symmetrisch gezicht alleen, maar toch komt de realiteit voor veel mensen hard aan.

Het meest tragische voorbeeld is wellicht dit meisje, dat in tranen is omdat ze haar ‘ontspiegelde’ gezicht niet mooi vindt – tegenover een jongen die uitroept dat hij ‘omg yes’ zo symmetrisch is.

 

@rachtastic126no don’t cry, you’ll be confident one day maybe! #beauty #stunning #iamperfect #lolurugly #foryou♬ original sound – Mikki Marie

Vervormd door de camera

Door selfies en videobellen hebben veel mensen een vertekend beeld van zichzelf. We worden nu vaker dan ooit met ons eigen gezicht geconfronteerd. Plastische chirurg en botox-artsen zagen een enorme stijging in het aantal aanvragen sinds het vele zoomen. Probleem is ook dat je op camera een vervormde versie van jezelf gepresenteerd krijgt. ‘Studies hebben aangetoond dat het beeld dat camera’s vanaf 30 centimeter maken, de ogen breder doet lijken, het gezicht ‘afrondt’ en je neus 30 procent groter toont dan hij is’, zegt wetenschapsjournalist Martijn Peters tegen HLN. Houd dat dus in gedachte voordat je gaat googelen op ‘nose job’.

 

@rosegoldzebraReply to @gogy.cos #inverted ? um chile anyways so ? #nosejob #nosejobcheck #fyp #foryou♬ original sound – DEDVIL

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

 

Bron: HLN | Beeld: Getty