Vapen Beeld Getty Images
VapenBeeld Getty Images

Tijd om te stoppen: dít gebeurt er met je lichaam als je stopt met vapen

Elektronische sigaretten, betere bekend als vapes, zijn verkrijgbaar in tientallen smaakjes. Ze zijn daarom een stuk verleidelijker om te roken dan gewone sigaretten. Maar schijn bedriegt, ook vapes zijn erg schadelijk voor je gezondheid. Tijd om te stoppen dus!

Vanaf oktober 2023 zullen e-sigaretten met zoete smaakjes als aardbei en banaan niet meer worden verkocht. Alleen vapes met tabaksmaak mogen dan nog verkocht worden. De overheid hoopt zo dat vapen minder populair wordt.

Wil je stoppen met vapen? Wij zetten een aantal voordelen van stoppen voor je op een rijtje.

Schadelijke stoffen in vapes

Vapes bevatten geen tabak en er ontstaat dus geen teer als je vapet. Echter zit er wel nicotine is, wat zeer verslavend is. Daarnaast zitten er ook schadelijke en irriterende stoffen als aldehyden, propyleenglyol en glycerol in. Vapes zijn zeer verslavend door de lekkere smaakjes. Wil je stoppen met vapen? Dan zul je al snel verschil merken.

Na twintig minuten daalt je bloeddruk al, verbetert je ademhaling en normaliseren je hartslag en bloedsomloop. Na een paar uur zul je wel ontwenningsverschijnselen ervaren, omdat je lichaam snakt naar nicotine. Je voelt daarom de drang om weer een e-sigaret te pakken. Stemmingswisselingen, angstgevoelens en een hongergevoel behoren tot de ontwenningsverschijnselen. Waarschijnlijk ben je ook een stuk prikkelbaarder.

Stoppen met vapen

Dit wist je misschien niet, maar het gebruiken van vapes verdubbelt het risico op een hartaanval. Al na één dag niet vapen daalt dit risico. Je bloeddruk wordt namelijk lager en je krijgt weer meer zuurstof in je bloed. Daarnaast heeft stoppen met vapen ook een positief effect op je cholesterolgehalte.

Roken, en dus ook vapen, stompt je zintuigen af. Na twee dagen stoppen merk je al dat je zintuigen meer geprikkeld worden en ruik en proef je beter. Na drie dagen is de nicotine uit je lichaam. De ontwenningsverschijnselen kunnen daardoor erger worden. Je kunt dan last krijgen van buikkrampen, zweten en hoofdpijn.

De gevolgen op de lange termijn? Na een maand zul je merken dat je longen al een stuk gezonder zijn. Je zult minder last hebben van kortademigheid en hoesten en je zult minder vatbaar zijn voor bijvoorbeeld de griep. Een jaar later is de kans op een hartaanval met 50% afgenomen en na 5 jaar is de kans op een beroerte ook een stuk lager. Ben je al 10 jaar gestopt, dan is het risico op kanker ook een stuk lager. Alleen maar voordelen dus!

Bron: Margriet

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden