Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Better safe than sorry: ook met déze ‘onschuldige’ klachten zou je je moeten laten testen op corona

Better safe than sorry: ook met déze ‘onschuldige’ klachten zou je je moeten laten testen op corona

Better safe than sorry: ook met déze ‘onschuldige’ klachten zou je je moeten laten testen op corona

Benauwdheid, koorts en hoesten: inmiddels kunnen we de symptomen van corona wel dromen en weten we bij welke klachten we aan de bel moeten trekken. Toch is er volgens onderzoekers een aantal klachten die toegevoegd zou moeten worden aan de officiële lijst van symptomen. Die tekenen lijken in eerste instantie misschien onschuldig, maar kunnen er tóch op wijzen dat je besmet bent met COVID-19.

Officiële lijst coronasymptomen

Waar een hoop coronapatiënten te maken krijgen met heftige klachten en sommige zelfs op de intensive care terecht komen, zitten er ook mensen tussen die slechts een paar lichte symptomen hebben. Zo licht, dat milde coronagevallen soms onder de radar blijven. Volgens Britse onderzoekers zou hier verandering in moeten komen en daarom vinden zij dat er nog een paar tekenen toegevoegd zouden moeten worden aan de officiële lijst van coronasymptomen.

Zo’n 25 procent meer

Als je moe bent of last hebt van hoofdpijn, denk je misschien niet meteen aan corona. Toch kan het zomaar zijn dat je het onder de leden hebt. Volgens het Britse onderzoeksteam is het zelfs zo dat op basis van de huidige kernsymptomen (koorts, benauwdheid, hoesten, verlies van reuk en smaak) zo’n 69 procent van alle coronapatiënten vastgesteld worden. De wetenschappers stellen dat de officiële lijst van coronasymptomen uitgebreid zou moeten worden met vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn en diarree. Dan zou er maar liefst 96 procent van de gevallen ontdekt kunnen worden, zo beweren de knappe koppen.

Lijst coronasymptomen wordt herzien

Hoewel het RIVM lucht heeft gekregen van het Britse onderzoek, ziet het instituut geen reden om de lijst met kernsymptomen per direct te verlengen. Wel wordt al opnieuw gekeken naar de kernklachten en worden nieuwe studies hier wél in meegenomen. Volgens een woordvoerder wordt de uitkomst ergens in de komende weken aan het Outbreak Managementteam (OMT) voorgelegd.

Beperkte testcapaciteit

Waarom vermoeidheid en hoofdpijn niet al vanaf het begin op de officiële lijst van coronasymptomen staan? Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen denkt dat het te maken heeft met de beperkte testcapaciteit van toen, maar waarschijnlijk ook met de consequenties. “Je vangt dan een fors aantal besmette mensen”, legt de deskundige uit aan NOS. “Maar je gaat ook heel veel mensen testen die hoofdpijn hebben of last van vermoeidheid, maar geen corona hebben.” Daarnaast zou het vermoedelijk een rol hebben gespeeld dat meer testen zouden leiden tot vertraagde testuitslagen.

Lees ook
Eerste berichten in aanloop naar nieuwe persconferentie: middelbare scholen open, avondklok blijft

Testen

Hoe dan ook, heb je een vermoeden dat je misschien wel besmet bent geraakt met COVID-19 en ervaar je klachten? Laat je dan testen. Blijf binnen tot je de testuitslag hebt en vermijd sociale contacten. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: better safe than sorry.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NOS.nl | Beeld: Getty Images