Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De manier waarop je je telefoon vasthoudt, kán voor klachten zorgen

De manier waarop je je telefoon vasthoudt, kán voor klachten zorgen

De manier waarop je je telefoon vasthoudt, kán voor klachten zorgen

Wow: als jij je telefoon verkeerd vasthoudt, kunnen serieuze fysieke klachten ontstaan. Daar werd voor gewaarschuwd in een tweet die vorige maand viral ging. Rust de onderkant van jouw telefoon momenteel op je pink en de achterkant op je wijsvinger, terwijl je duim aan het scrollen is? Lees dan snel verder.

Klachten

“Ik weet niet wie dit moet horen, maar stop met je telefoon te laten rusten op je pink. Het is slecht voor je pols en je nervus ulnaris”, luidt de tweet. Oké duidelijk, maar wat is dat laatste? De nervus ulnaris is een van de drie hoofdzenuwen in je arm. Die zenuw kan bekneld raken bij langdurige druk door bijvoorbeeld je telefoon. Je telefoon lange tijd in die houding vasthouden, kan dus veel pijn tot gevolg hebben.

De tekst gaat verder onder de tweet.

Een tweet hoeft niet altijd betrouwbaar te zijn. Echter bevestigt Ben Lombard, lid van de Engelse vereniging van fysiotherapeuten (CSP), aan Huffington Post dat deze klachten inderdaad kunnen voorkomen. “We hebben de neiging om onze telefoons vast te houden met de pink eronder om het gewicht van de telefoon te ondersteunen en onze pols naar binnen te draaien”, zegt hij. “Dit kan compressie van de nervus ulnaris veroorzaken als het gedurende lange tijd wordt aangehouden.”

Lees ook:
Een barst in je telefoonscherm? Fiks het met tandpasta

Oplossing

Eigenlijk is er niet echt een oplossing voor het probleem. Lombard zegt hierover: “Uiteindelijk is er geen ‘optimale’ manier om je telefoon vast te houden. Maar probeer vooral de tijd op je telefoon te verminderen.” Pieter Vonk, persvoorlichter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), bevestigt dat het beter is om niet de hele dag een telefoon vast te houden.

Vonk vertelt dat een telefoon niet per se de boosdoener is, maar de houding waarin je te lang zit. “Alles wat je te lang doet, kan leiden tot klachten als je niet varieert, pauzeert en/of tussentijds beweegt. Voor het vasthouden van een telefoon geldt hetzelfde”, legt hij uit. “Dat ligt niet aan de telefoon, maar aan de gebruiker die door een langdurige zelfde stand van hand en vingers zelf de klachten veroorzaakt. Je kunt bijvoorbeeld ook klachten krijgen als je de hele dag een zaklamp vasthoudt.” Pieter Vonk benadrukt dat de kans op en de ernst van klachten per persoon verschillen. Toch slim om je telefoon eens wat vaker los te laten misschien!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle, Huffington Post, Pieter Vonk | Beeld: GettyImages