Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Verslaafd of niet: zoveel zitten we gemiddeld per jaar op onze telefoon

Verslaafd of niet: zoveel zitten we gemiddeld per jaar op onze telefoon

Verslaafd of niet: zoveel zitten we gemiddeld per jaar op onze telefoon

Denk je dat het aantal uren dat je op je telefoon zit wel meevalt? Nou, dan kom je toch mooi bedrogen uit. Natuurlijk is het een gemiddelde, maar Nederlands blijken een maand (!) per jaar op hun smartphone te zitten.

Dat blijkt uit een onderzoek van Simyo, uitgevoerd door DirectResearch.Voor meer dan de helft van de ondervraagden is de smartphone onmisbaar. Ruim 52% vindt de smartphone een verrijking van het leven en geeft aan dat het een hoop zaken in het leven een stuk makkelijker maakt. Wat dan? Nou met name sociaal contact, navigeren en de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen.

34 dagen per jaar

En ja, die schermtijd is dus behoorlijk schokkend. Nederlanders zitten gemiddeld namelijk ruim een maand (34 dagen) per jaar op hun telefoon! Het dagelijkse gemiddelde ligt op 2 uur en 15 minuten. Vrouwen behalen met 2 uur en 28 minuten net wat meer schermtijd dan mannen, met 2 uur en 7 minuten. Kijken we naar leeftijd, dan zitten de Nederlanders tot 30 jaar het meest op hun smartphone. Zij behalen gemiddeld 3 uur en 21 minuten aan dagelijkse telefoontijd. Dit is ruim 50 dagen per jaar.

Hele dag door

We gebruiken de smartphone de hele dag door. Mensen tot en met 30 jaar pakken de smartphone er vooral tijdens het wachten bij (78%). Deze leeftijdsgroep gaat ook letterlijk naar bed met hun telefoon: 61% staart voor het slapen naar het scherm en 63% pakt de smartphone er ‘s ochtends als eerste bij. Een derde van de Nederlanders neemt zijn telefoon zelfs mee naar de wc. Maar hoe ouder de doelgroep, hoe minder telefoongebruik; van de 65+’ers neemt maar 6% de telefoon mee naar de wc. Ook nemen zij het minst van iedereen de smartphone mee de slaapkamer in; 16% gaat ermee naar bed en 35% wordt ermee wakker.

Socialer

Een groot pluspunt aan de smartphone vinden we het sociale aspect. Voor ruim 60% van de Nederlanders is het onderhouden van relaties en sociaal contact makkelijker geworden. Een kwart vindt zelfs dat de telefoon hen socialer maakt. Navigeren staat op nummer één in de lijst met grootste verrijking dankzij de smartphone; 71% vindt zijn route dankzij de telefoon.

Minderen

De smartphone mag dan een verrijking van het leven zijn, maar soms kunnen we doordraaien in ons enthousiasme en wordt het apparaat als stoorzender gezien. Vooral tijdens etentjes en in gezelschap is de smartphone niet altijd welkom. Uit het onderzoek blijkt dat we onderstaande maatregelen het vaakst nemen om ons smartphonegebruik te minderen.

  • Geluid uitzetten
  • Geen smartphone aan de eettafel
  • Smartphone buiten handbereik leggen
  • Notificaties uitzetten
  • Geen smartphone in de slaapkamer

Wat is jouw truc voor minder telefoongebruik?

Bron: ANP | Beeld: iStock