Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Tesla-topman heeft Syndroom van Asperger: dít is het en deze beroemdheden hebben het ook

Tesla-topman heeft Syndroom van Asperger: dít is het en deze beroemdheden hebben het ook

Tesla-topman heeft Syndroom van Asperger: dít is het en deze beroemdheden hebben het ook

Tesla-topman Elon Musk (49) heeft het syndroom van Asperger. Dat onthulde hij zaterdag toen hij als gastpresentator optrad in het bekende Amerikaanse sketchprogramma ‘Saturday Night Live’. Dat zo’n succesvolle beroemdheid dat opbiecht, komt niet vaak voor, maar Elon is zeker niet de enige celeb met (een vorm van) autisme.

Bijzondere tweets

Tijdens zijn openingsmonoloog deed Elon, de rijkste man ter wereld, de bijzondere onthulling en maakte daarover zelfs een paar grappen. “Ik weet dat ik soms rare dingen op Twitter zet of zeg, maar zo werken mijn hersenen nu eenmaal. Tegen iedereen die ik beledigd heb wil ik zeggen: ik heb elektrische auto’s opnieuw uitgevonden en ik stuur mensen naar Mars in een raket. Dacht je dat ik ook een rustige, normale vent was?”

In opspraak

Musk – die vorig jaar voor het eerst vader werd en zijn zoon X AE A-XII (uitgesproken als Ex Ash A Twelve) noemde – kwam in het verleden een aantal keer in de problemen door zijn tweets. Zo zei hij dat hij Tesla van de beurs wilde halen en daar al financiering voor geregeld had, terwijl dat niet zo was. Ook noemde hij een duiker die betrokken was bij de redding van een groep kinderen in een grot in Thailand een pedofiel.

Wat is het Syndroom van Asperger precies?

Het Syndroom van Asperger, je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat houdt het precies in? Het valt onder de autismespectrumstoornissen (ASS), net als klassiek autisme en bijvoorbeeld PDD-NOS, dat negen van de tien keer erfelijk is. Als het woord autisme valt, plakken mensen daar vaak direct een stempel op; ‘Ze zijn erg in zichzelf gekeerd, leven zich moeilijk in in andere mensen, herkennen vaak geen gezichtsuitdrukkingen en emoties bij anderen en hebben een vertraagde of afwijkende taalontwikkeling. Ze nemen figuurlijke uitspraken letterlijk, kunnen volledig opgaan in een bepaalde activiteit en hebben daarmee geen aandacht meer voor al het andere.’

Belangrijke verschillen

Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen bij het Syndroom van Asperger. Bij ‘Aspergers’ is de spraak- en taalontwikkeling doorgaans wel normaal, of zelfs buitengewoon goed. Vaardigheden om een zelfstandig leven te kunnen leiden, ontwikkelen vaak normaal. Het syndroom gaat ook steevast samen met een gemiddelde tot hoge intelligentie. Bij mensen met Asperger is er vaak sprake van stereotiepe interesses. De diagnose Asperger wordt in Nederland vandaag de dag niet meer gegeven. Het Amerikaanse handboek voor psychische stoornissen, de DSM-5, spreekt enkel nog van het overkoepelende ASS. Voor subtypes zou onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing zijn. Mensen die deze diagnose in het verleden kregen kunnen die wel gewoon blijven gebruiken.

Lees ook
In Thailand geen hulp voor geëmigreerde Renske en zoon met autisme: ‘Boos en wanhopig’

Bekend en bijzonder

Elon’s bekendmaking zal een hoop mede-autisten bijzonder goed doen. Er is op grote schaal aandacht voor het syndroom, wat hokjesdenkers wellicht een wat genuanceerdere kijk op mensen met autisme zal geven. Elon is echter lang niet de eerste of enige die onthuld heeft autisme te hebben. Een paar bekende namen bij wie een ASS-stoornis geconstateerd is: filmregisseur Tim Burton, kinderboekenschrijver Hans Christian Andersen, activiste Greta Thunberg, actrice Daryl Hannah, actrice en zangeres Courtney Love en acteur Anthony Hopkins. Filemon Wesselink (42) is een BN’er met autisme, iets wat hij zelf pas in 2017 ontdekte.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Elon Musk ? (@elonofficiall)

Bron: ANP, Hersenstichting, Aspergersvic.org.au | Beeld: ANP