Zoetigheden Beeld GettyImages
ZoetighedenBeeld GettyImages

Sugar high: deze tekenen wijzen op een overkill aan suiker

Al het goede komt met een laag suiker. Of een tweevoud daarvan. Maar hoe lekker die donuts, chocola en ijsjes ook zijn, gezond zijn ze niet. Da’s niks nieuws, maar overmatig gebruik van suiker heeft meer nadelen dan je denkt. Don’t shoot the messenger...

Je lichaam maakt op verschillende manieren duidelijk wanneer je iets te veel geniet van zoetigheden.

Bye mooie huid...

Hello wrinkles. Ja, echt waar: hoe meer suiker je eet, hoe groter de kans is dat je sneller rimpels krijgt. Dit komt omdat de inname van veel zoetigheid je bloedsuikerspiegel heel snel laat stijgen. En laat collageen - een lijmvormend eiwit dat invloed heeft op de elasticiteit van je huid - nou nét slecht reageren op die sugar high.

De eiwitten gaan er namelijk van aan elkaar plakken, met als gevolg dat het collageen stijf wordt. De versoepeling van je huid gaat achteruit, wat de kans op rimpels vergroot. Bovendien kan je je puffy eyes niet langer alleen blamen aan het gebrek aan slaap, maar ook aan het nuttigen van extra suikers.

Mood swings

Chagrijnig en dan ineens super blij? Als je veel last hebt van stemmingswisselingen kan teveel suiker de oorzaak zijn. Het zorgt namelijk voor schommelingen in de bloedspiegel. Eerst ervaar je een high (een enorme energieboost) en dan een low (een suikerdip). Dit snelle en grote verschil in je energiewaarden kunnen die nare mood swings veroorzaken of verergeren. Ugh.

Cravings naar nóg meer suiker

Vaak zin in chocola, pizza, of ijs? Dit kan dan komen omdat je meer suikers binnenkrijgt dan de bedoeling is. Suikers hebben een groot effect op je dopaminereceptoren (die invloed hebben op allerlei functies van het zenuwstelsel, zoals beweging, genot, aandacht, stemming en motivatie) en kunnen samen met instabiele bloedsuiker zorgen voor eetbuien. Probeer dus te minderen met zoetigheid, en je zult merken dat de cravings al snel afnemen.

Volgens de World Health Organisation (WHO) is de aanbevolen hoeveelheid suiker voor een vrouw 50 gram per dag en voor een man 60 gram. Als dit zo nu en dan wat hoger is: no worries, zolang het maar geen gewoonte wordt!

Bron: Estheclinic , Fitchef

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden