Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stretchen? Lees eerst deze belangrijke tip!

Stretchen? Lees eerst deze belangrijke tip!

Stretchen? Lees eerst deze belangrijke tip!

Stretchen? Ja, eh… Gewoon je been op een parkbankje uitrekken of je vingers tegen je tenen tikken. Toch? Stop! Lees eerst deze belangrijke tip. 

Eerst opwarmen, dan rekken en strekken en dán pas beginnen met sporten. Dat was jarenlang de juiste volgorde. Maar toen bleek dat statisch stretchen – het aanhouden van een pose – de spierkracht vermindert en prestaties niet ten goede komt, was dit geen logische volgorde meer. Hallo blessures! Laat staan verrekte of gescheurde spieren…

De kunst van het stretchen

Een handjevol wetenschappers analyseerde in een nieuw onderzoek de gegevens van tweehonderd(!) studies rondom stretchen. Het artikel werd gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism en wat blijkt? De spierkracht vermindert inderdaad en de kans op blessures stijgt, maar dat gebeurt alleen als je een pose langer dan zestig seconden aanhoudt. En ook als je daarna meteen weer intensief gaat trainen. Sporters doen daarom nooit stretchoefeningen langer dan dertig seconden. Dus voortaan voor het sporten of hardlopen niet te lang stretchen. Succes!

Lees ook:

 

Bron: NY Times