Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stoor jij je heel erg aan eetgeluiden? Dan heb je misschien wel deze aandoening

Stoor jij je heel erg aan eetgeluiden? Dan heb je misschien wel deze aandoening

Stoor jij je heel erg aan eetgeluiden? Dan heb je misschien wel deze aandoening

Raak jij snel geïrriteerd als de persoon naast je in de bioscoop net iets te luid popcorn zit te kauwen? Zélfs als het je vriend of vriendin is? Om nog maar te zwijgen over de hel die je doorstaat als je collega naast je een appel zit te eten. Nee, je bent niet de enige.

Hypergevoelig voor mondgeluiden

De term misofonie wordt nog niet zo lang gebruikt, maar het verschijnsel zelf is voor veel mensen waarschijnlijk heel herkenbaar. Het is een neurologische aandoening die je gevoelig maakt voor bepaalde geluiden. Vooral luid gekauw, een zware ademhaling, gesmak of andere mondgeluiden kunnen bij iemand met deze aandoening enorme woede of walging opwekken.

Het kan soms zo ver gaan dat je er alles aan moet doen om een woede-uitbarsting te voorkomen. In het beste geval zit je de hele tijd na te denken over hoe je degene die het geluid maakt zo voorzichtig mogelijk kan vragen om ermee te stoppen. Dat kan al snel uitmonden in een discussie waarbij je wellicht onverdraagzaam wordt genoemd.

Creatiever én slimmer

En dan nu het goede nieuws: volgens onderzoekers van de Northwestern University in de V.S. zijn deze ‘onverdraagzame’ mensen vaak creatief en opvallend intelligent. Het feit dat je je zo goed kan focussen op verschillende dingen tegelijk zou willen zeggen dat je makkelijker creatief kan denken.

Lees ook
Wij vertellen je alles wat je moet weten over endometriose

Aandoening misofonie

Op wetenschappelijk gebied is er nog niet erg veel bekend over aandoening misofonie. Al zou het volgens onderzoekers te wijten zijn aan een overgevoelige connectie tussen het gehoorsysteem en een deel in je hersenen dat verantwoordelijk is voor je emoties.

Raak jij wel eens geïrriteerd door eetgeluiden?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Flair.be | Beeld: Getty Images