Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Stoppen met roken tijdens zwangerschap: ‘Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg?’

Stoppen met roken tijdens zwangerschap: ‘Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg?’

Stoppen met roken tijdens zwangerschap: ‘Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg?’

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: hoe lukt het om te stoppen met roken tijdens je zwangerschap? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Forummer Shisha had het idee dat ze onvruchtbaar was, omdat het een tijd lang niet lukte om kinderen te krijgen. Daarom had ze de hoop om moeder te worden, opgegeven. Nu is ze op haar 40ste tóch nog zwanger geraakt.  De laatste maand heeft ze veel feestjes gehad en flink wijn gedronken, maar vanaf nu drinkt ze geen druppel meer. Wel rookt ze nog, maar ze is hard op zoek om de motivatie te vinden te stoppen met dat verschrikkelijke rookgedrag.

Zalmsnipper: “Proberen? Je gaat niets proberen, je stopt gewoon. Je steekt toch ook geen sigaret op boven een wieg? Je blaast ook geen rook vol in het gezicht van een pasgeborene. Waarom is het dan in je buik wel opeens acceptabel?”

Relaxingatthelake: “Gefeliciteerd! Wat fantastisch dat je dit toch nog mee mag maken. Wat betreft het alcohol drinken: ik denk dat de eerste maand niet een enorm groot probleem is. Maar roken is zo ontzettend slecht! Ik heb een aflevering gezien van een tienermoeder die zwanger was en daarbij werd begeleid door een bekende Nederlander. Zij wilden haar van roken afhelpen.  Ze moest steeds door een rietje ademen om te laten zien hoe benauwd de baby het heeft elke keer als je rookt. Misschien ook wat voor jou.”

Timetraveler: “Hang desnoods het huis vol met plaatjes van de gevolgen van roken op foetussen  of spaar het geld op dat je bespaart en doe er wat leuks van. Echt, ik zou alles uit de kast halen.”

patchouli_: “Wat leuk voor je! Wat mij hielp om het roken te laten: ik maakte ’s morgens een grote bak met rauwkost. Wortel, paprika, komkommer, noem het op, allemaal in dunne reepjes. Dit at ik als gezonde snack. Daarnaast een grote fles met water en citroen in de koelkast. Zodra ik trek kreeg in een sigaret nam ik een paar slokken water met citroen, dat verminderende de trek. Het gevoel goed bezig te zijn (vitamines, voldoende water) hielp me echt om het roken te laten.”

Janna-is-mijn-naam: “Het schijnt te helpen om drie minuten te wachten als je de behoefte voelt om te willen roken. Daarna is de behoefte weg. Succes!”

JonathanStrange: “Leg het geld wat je anders zou besteden aan sigaretten apart. Elke keer als je een pakje gerookt zou hebben, stop je dit bedrag in het ‘baby-potje’. Wedden dat je na een maand een bedrag hebt liggen waar je een prachtig pakje of iets anders leuks van kunt kopen? Hoe trots kun je zijn dat je én je baby gezond houdt én daarnaast zelf de volledige uitzet bij elkaar hebt gespaard door niet meer te roken? Directe winst voor iedereen.”

Lees ook:

Leren van het moederschap: ‘We lieten onze zoon in zijn eetstoel slapen’
Een tweede kind: ‘Maar ik ben absoluut geen babymoeder’
Het sexleven als moeder: ‘Zit ik eindelijk op de bank, begint mijn man aan me te plukken’
De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’
Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Zwangerschapsaankondiging: ‘Zij proberen al tien jaar om zwanger te worden’

Wil je niets meer missen van VIVA Mama? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 4 nummers voor maar €9,95 of 8 nummers voor €19,95.