Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend wil trouwen, ik niet. Hoe zorgen we ervoor dat dit geen dealbreaker wordt?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend wil trouwen, ik niet. Hoe zorgen we ervoor dat dit geen dealbreaker wordt?’

Steven schiet te hulp: ‘Mijn vriend wil trouwen, ik niet. Hoe zorgen we ervoor dat dit geen dealbreaker wordt?’

Steven Pont is ontwikkelingspsycholoog, gezinstherapeut en oprichter van opvoedsite nul18.nl. Elke week beantwoordt hij in Flair vragen op het gebied van relaties en opvoeden.

1. Uit de kast

Monique: “Ik heb het vermoeden dat mijn vijftienjarige zoon op jongens valt. Het zou me niet verbazen. Dat is helemaal prima, maar ik wil dat hij dat ook weet. Hij is een jongen die goed in zijn vel lijkt te zitten, maar toch ook een enorme twijfelaar en piekeraar is. Is het verstandig om dit onderwerp zelf eens aan te snijden, om het bespreekbaar te maken, of kan ik beter afwachten?”

Steven: “Hij komt vanzelf met zijn boodschap als het zijn moment is. Wat het wel makkelijker voor hem maakt, is als hij weet hoe het bij jou zou vallen. Zonder er al te veel de nadruk op te leggen, kun je in het dagelijks leven dus wel blijk geven van je accepterende houding tegenover homoseksualiteit – zonder dat hij het als hint ervaart. Soms moeten dingen eerst nog wat rijpen voordat iemand ermee de buitenwereld in kan.”

2. Buurman

Bodine: “Ik weet het, er zijn veel ergere dingen, maar mijn buurman neuriet. De godganse dag. Mijn man en ik ergeren ons kapot, maar vinden dat ook weer een beetje belachelijk van onszelf: hij is toch gewoon vrolijk? Maar nu het zulk mooi weer is, worden we er weer continu mee geconfronteerd. Soms vluchten we gewoon naar binnen. Dat ergerlijke wijsje, de hele tijd hetzelfde, we worden er gek van. Kan ik hem daarop aanspreken?”

Steven: “Dat hangt een beetje van de kwaliteit van de relatie af die jullie met je buurman hebben. Als die goed is en hij erom kan lachen dat hij jullie een beetje mal maakt met zijn constante geneurie, heb je wellicht een ingang. Maar als de relatie minder goed is, loop je natuurlijk wel een gevaar. Hij zal het dan wellicht eerder als een aanval op zijn privacy zien. Hoe dan ook, breng het in beide gevallen op een niet-beschuldigende manier, eigenlijk zoals je ook je vraag hebt geformuleerd. En dan kijken of hij het oppikt of onmiddellijk in de verdediging schiet. Want je hebt natuurlijk gelijk: er zijn ergere dingen.”

3. Nee, ik wil niet

Esmée: “Mijn vriend wil trouwen, ik niet. Ik heb geen zin in die poespas en houd er niet van in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hij wel. Hij wil ten overstaan van iedereen zijn liefde voor mij betuigen. Maar voor mij is die nu al duidelijk genoeg. We hebben met de komst van onze dochter ook alles al goed vast gelegd, dus daar hoeft het ook niet voor. We hebben hier al vaak discussies over gehad en ik heb al een keer nee gezegd toen hij op één knie ging. Ik hou van hem, echt, heel veel. Maar ik wil het gewoon niet. Hoe zorgen we ervoor dat dit geen dealbreaker wordt?”

Lees ook
Steven schiet te hulp: ‘We gingen fluitend door het leven, tot mijn schoonzus plotseling overleed’

Steven: “Je kunt trouwen zien als een ritueel en jij hebt duidelijk geen zin in dat ritueel. Maar er zijn natuurlijk nog vele andere rituelen denkbaar om de liefde te vieren, zonder de hele poespas waar je het nu over hebt. Is er geen mogelijkheid dat jullie samen op zoek gaan naar een ritueel waar jullie je allebei goed bij voelen? Wat dat is kan ik niet voor jullie bepalen, dat is iets tussen jullie, een compromis waar jullie je beiden in moeten kunnen vinden. Wel is het zo dat je in een compromis beiden niet krijgt wat je eigenlijk het liefst wilt. Op zich is dat al een mooi teken van jullie liefde voor elkaar, dat je dat voor elkaar overhebt.”

Wil je ook een vraag aan Steven stellen, mail dan naar flair@dpgmedia.nlDit artikel komt uit Flair 30-2021. Wil je deze editie (na)bestellen? Dat kan kan hier

Beeld: Getty Images