MODEL RELEASED. Young woman blowing nose on tissue. Beeld Getty Images
MODEL RELEASED. Young woman blowing nose on tissue.Beeld Getty Images

Steeds meer mensen krijgen last van hooikoorts Dít is waarom!

Een terugkerend probleem voor mensen een pollenallergie, het hooikoortsseizoen. Je krijgt bijvoorbeeld last van tranende ogen en een loopneus. Super irritant! Maar het lijkt erop dat steeds meer mensen hier last van krijgen.

Hooikoorts

Volgens het RIVM heeft 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking last van allergische symptomen die lijken op hooikoortsklachten. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan natuurlijk alles te maken hebben met pollen, maar bijvoorbeeld ook de allergenen van motten en huisstofmijt.

Langer pollenseizoen

De afgelopen jaren zijn de winters zacht en beginnen planten en bloemen langzaam te bloeien, hierdoor hedden sommige zelfs in december al last van hooikoortsklachten. Het RIVM ziet dat het pollenseizoen steeds langer duurt door hogere temperaturen. De grote hoeveelheid luchtvervuiling zorgt nog voor extra overlast. Pollen hechten zich aan fijnstofdeeltjes en komen zo nog makkelijker in je longen terecht.

Te hygiënisch

Dat steeds meer mensen last hebben van hooikoorts kan ook te maken hebben met dat we te schoon zijn. Het klinkt misschien onlogisch, maar door te weinig aanraking met verschillende soorten microben kan je afweersysteem minder goed gaan werken. Met als gevolg dat het systeem overreageert op onschuldige stoffen.

Mannelijke bomen

Een andere reden kan de hoeveelheid mannelijke bomen zijn. Tuinarchitecten geven vaak de voorkeur aan een mannelijke boom omdat deze geen vruchten en zaadjes afwerpen die opgeruimd moeten worden. Maar deze bomen produceren wel meer allergene pollen.

Bron: Margriet

Lotte HesselingGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden