Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Start met hardlopen, de tips!

Start met hardlopen, de tips!

Start met hardlopen, de tips!

Zie je soms als een berg op tegen een rondje hardlopen of boek je maar geen vooruitgang qua afstand of snelheid? Start met hardlopen! Wie weet helpt een van deze tips jou makkelijker vooruit…

Meer stappen

Het klinkt misschien raar, maar door je pas te verkorten en meer stappen per minuut te maken, ben je efficiënter aan het hardlopen en bespaar je energie.

Focussen

Als je je ogen op een punt voor je richt, bijvoorbeeld een gebouw of hekwerk, lijkt een hardlooprun korter en eenvoudiger, zo blijkt uit onderzoek van de New York University.

Zwaartekracht

Maak gebruik van de zwaartekracht door lichtelijk naar voren te buigen vanuit je enkels (niet je heupen). Doordat je bij iedere stap als het ware naar voren valt, ontlast je de benen iets minder.

Nieuwe hardloopschoenen

Vervang hardloopschoenen regelmatig als je veel hardloopt. Versleten schoenen kunnen het hardlopen namelijk bemoeilijken. Ga voor hardloopschoenen ook altijd naar een gespecialiseerde sportzaak waar je een loopanalyse kunt doen. Aan de hand van een videoanalyse wordt je loopstijl bepaald, en kunnen ze de beste schoenen voor je kiezen.

Ontspan je armen

Ontspan je armen, schouders en ellebogen als je hardloopt. Als je ze verkrampt, verbruik je te veel energie, en die heb je juist zo hard nodig om vooruit te komen.

Pauzes

Ben je van plan om vijf kilometer te rennen, maar zie je ertegen op? Begin de eerste kilometer met een warming-up, ga daarna drie kilometer rennen en eindig met een cooling down. Je zult zien dat het in één keer een stuk minder ver is én makkelijker gaat.

Kleed je comfortabel

Een bh-bandje dat snijdt in je zij of blaren tussen de tenen? Kies voor de juiste uitrusting en kleding waarin je je comfortabel voelt, waardoor je je zowel fysiek als mentaal beter voelt.

Drink voldoende

Tijdens het hardlopen zweet je maar liefst twee procent van je lichaamsgewicht. Voldoende drinken is daarom niet alleen belangrijk tegen uitdroging, maar ook om krampen, duizeligheid en vermoeidheid te voorkomen.

Ontspannen

Slaat af en toe de verveling toe tijdens je hardlooprondje? Zorg dat je altijd muziek bij je hebt, met iemand hardloopt of een audioboek afdraait. Dan moet het lukken om weer vol gas te gaan.

Alles over hardlopen

Meer weten over hardlopen? Lees er hier alles over!

 

Lees ook:
Beginnen met hardlopen, waarom?
Hardlopen in de zomer
– Hardlopen met Evy, het ideale sportmaatje!