Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Staand plassen is levensgevaarlijk

Staand plassen is levensgevaarlijk

Staand plassen is levensgevaarlijk

Alle Vivavrouwen die er een hekel aan hebben dat hun vent staand plast wil ik het volgende aanraden: geef je man levensreddend advies, overtuig hem ervan dat hij op de bril moet gaan zitten, want staand plassen is levensgevaarlijk. 

Staand plassen is als Russische roulette, op een dag is het je beurt en dan ga je onderuit.

Mictie Syncope
Flauwvallen terwijl je plast, oftewel mictie syncope is verantwoordelijk voor 2,5 tot 8,4 procent van al het flauwvallen bij volwassenen. Terwijl je kracht zet om te plassen, wordt de nervus vagus geprikkeld, waardoor je hart langzamer gaat kloppen. Je bloeddruk zakt en vervolgens tref je jezelf aan op de vloer van het toilet.

Het overkwam mij tweemaal, de laatste keer vorig jaar op een druilerige Carnavalsochtend. Ik stond te wateren en het begon me plots te duizelen. Mijn hart zette een tandje bij, waardoor ik me heel even wat beter voelde. Even dacht ik nog dat het me zou gaan lukken: mijn plas voltooien, ondanks dat ik mij nog niet al te best voelde. Het zweet barstte bij me uit en vanuit mijn ooghoeken kwam de duisternis, totdat de werkelijkheid verdween in een steeds kleiner wordend rond puntje.

Bijkomen naast een toiletpot
Als je gaat slapen, gaan de hersenen stukje bij beetje over in nachtstand, maar als je flauwvalt gaat ineens het licht uit. Bijkomen van een flauwte is ook heel anders dan wakker worden. Je ziet en voelt dingen die je nog niet kunt interpreteren. Ik kwam bij en voelde me net een kabouter in een abstract schilderij, totdat ik ontdekte dat ik op de grond lag met mijn hand in de toiletpot.

Eerst vermoedde ik dat de oorzaak lag in het overvloedig consumeren van Carnavalsbier; niet de variant van bier dat is aangelengd met water, maar het bier dat in glazen zit die met afwasmiddel zijn gewassen. Maar nadat de grijze massa weer op gang was gekomen, herinnerde ik me dat het mij eerder was overkomen. Daarom zocht ik op Internet of flauwvallen tijdens het plassen een veel voorkomende kwaal is en zie daar: mictie syncope.

Voordat ik hoorde over deze oorzaak van flauwvallen plaste ik al bij hoge uitzondering staand, maar nu gaat mijn voorkeur nog meer uit naar zittend plassen. Flauwvallen is niet levensbedreigend, maar het is toch levensgevaarlijk om plat te gaan in een afgesloten ruimte van twee vierkante meter, vol harde objecten. Dus Vivavrouw: waarschuw uw vent!

CC foto: soursob