Snus: wat is het precies? En hoe schadelijk is het nou écht? Beeld Getty Images
Snus: wat is het precies? En hoe schadelijk is het nou écht?Beeld Getty Images

Snus: wat is het precies? En hoe schadelijk is het nou écht?

Nicotinezakjes, ook wel snus genoemd, zijn sinds een tijdje erg populair onder jongeren. Je stopt het zakje tussen je tandvlees en je bovenlip en dan geeft het nicotine af. Snus wordt steeds meer gebruikt ondanks het feit dat de verkoop ervan sinds november 2021 verboden is.

Ondanks dat het deze drug dus sinds vorig jaar november verboden is in Nederland, zie je dat het alsnog veel gebruikt wordt. Met één klik op de muis vind je het spul op internet, er zijn veel sites die het nicotinegoedje aanbieden. De prijzen zijn uiteenlopend en het is verpakt in leuke of stoere blikjes die gemakkelijk mee te nemen zijn. Dat laatste verklaart de populariteit, maar ook waarom jongeren de gevaren onderschatten.

Schadelijker dan gedacht

Een grote groep jongeren liet bij een vragenlijst van NOS weten dat ze een lekker en ontspannen gevoel krijgen van snus. Ook denken ze dat het minder schadelijk is dan sigaretten. Maar dat klopt niet, zeggen ze bij het Trimbos-instituut. "Je kunt er duizelig van raken en hartkloppingen krijgen", zegt arts-epidemioloog Esther Croes. "Maar er zitten ook kankerverwekkende stoffen in, en een verslaving ligt al snel op de loer vanwege de nicotine die erin zit."

Deze zakjes met nicotine zijn enorm sterk. Als je één zakje snus gebruikt, krijg je dezelfde hoeveelheid nicotine binnen als wanneer je 20 sigaretten in een keer rookt. Veel jongeren zijn zich er dan ook niet altijd van bewust dat het zóveel nicotine is wat ze binnen krijgen. En dat een veel heftigere verslaving in de hand werkt: er zit namelijk een stofje in dat ervoor zorgt dat het lichaam adrenaline afgeeft. Die adrenaline geeft een kick en zodra de kick is uitgewerkt, verlangt je lichaam naar de volgende kick. Bij langer gebruik zal de drang naar nicotine versterken en zodoende ontstaat er een verslaving. Ook ontstaat er tolerantie waardoor je steeds meer nodig hebt om het gewenste effect te bereiken.

De tekst gaat door onder deze video

Lees ook Jan Versteegh schrijft boek over het vaderschap

Zweedse snus

Het rookloze tabak, ook wel bekend als Zweedse snus komt uit, je raadt het al: Zweden. Het is dan ook al een langere tijd erg populair in Scandinavië. Deze Zweedse variant is de bekendste vorm van de drug. Snus lijkt op snuif- en pruimtabak, maar is niet precies hetzelfde. Snuiftabak is fijngesneden tabak wat bedoeld is om op te snuiven via je neus. In de praktijk komt tabak snuiven maar weinig voor. Door smaak- en geuraroma’s toe te voegen aan snuiftabak, wordt het vaak verkocht als pruimtabak. Op pruimtabak moet eerst flink gekauwd worden om de nicotine op te nemen via het speeksel in je mond. Op snus hoeft dus niet gekauwd te worden: de zakjes worden onder de (boven)lip gestopt en verder met rust gelaten.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: castlecraig , NOS , afkickkliniekwijzer | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden