Slapen Beeld GettyImages
SlapenBeeld GettyImages

Sleeping beauty: slapen in het weekend zorgt ervoor dat je BMI laag blijft

Wie doet het niet: in het weekend nog een keer omdraaien en een uurtje (of twee) verder slapen? Behalve dat het heel lekker is om wat langer in je bed te blijven, blijkt het ook te helpen om je gewicht laag te houden.

Lekker blijven snoozen, dus.

Slapend slank?

Uit Zuid-Koreaans onderzoek is gebleken dat mensen die op zaterdag en zondag langer slapen dan de rest van de week, gemiddeld een lager BMI (Body Mass Index) hebben dan personen die dat niet doen.

Om te bepalen hoe slapen in het weekend gerelateerd is aan lichaamsgewicht, werden 2000 personen in de leeftijd van 19 tot 82 jaar geanalyseerd. De onderzoekers keken naar hun gezondheid, gewicht en slaapgewoonten gedurende de week en the weekends.

Uit de studie bleek dat degenen die in het weekend langer uitsliepen een gemiddeld BMI hadden van 22,8. Degenen die niet snoozeden tijdens hun vrije dagen hadden een gemiddeld BMI van 23,1. Wait, what? En mocht je het niet precies weten: een BMI tussen de 18,5 en 25 wordt als gezond gewicht beschouwd.

Risico te kort slapen

Uitslapen in de weekenden zou daarnaast nog meer gezondheidsvoordelen hebben. Te kort slapen kan namelijk zorgen voor een hoge bloeddruk en zorgt voor meer risico op coronaire hartziekten, vertelt onderzoeksleider Dr. Chang-Ho Yun. Als je zorgt dat je dus altijd die zeven à acht uur slaapt pakt, doe je jezelf en je gezondheid een lol.

Het is een klein verschil, maar wat ons betreft een prima reden om dat extra uurtje uitslapen erin te houden. Sweet dreams!

Bron: SU

Katy BoerGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden