Slecht geslapen? Zo zien echte wallen er dus uit
Hoe ontstaan wallen en – nog belangrijker- hoe kom je ervan af? Wallenexpert Freek Broekhuijse weet ‘t.
We gebruiken vaak de verkeerde term voor wallen
“Er zijn eigenlijk drie verschillende soorten ‘wallen’. De enige echte wal is huid en vetweefsel onder het oog, dat door veroudering van de huid en de zwaartekracht naar beneden zakt. Dan ontstaat er een ophoping van vet en vel, een verdikking, die we een wal noemen. De tweede ‘wal’ is een groefje onder het oog, door gebrek aan vet en bindweefsel, waardoor je een donkere kring onder het oog ziet. Dit is de meest voorkomende wal, maar eigenlijk spreek je dan over donkere kringen onder je ogen. De derde ‘wal’ zie je bijvoorbeeld bij Hindoestaanse mensen, ook op hun bovenste ooglid: het pigment is rondom het oog donkerder dan de rest van het gezicht.”
Donkere kringen krijg je vooral door erfelijkheid
“Veel mensen denken dat ze een donkere kring weg krijgen door gewoon een nacht goed te slapen. Dat kán helpen, maar niet altijd. Want meestal zijn kringen erfelijk bepaald: als je ouders het hebben, is de kans groot dat jij ze ook krijgt. Dat is ook de reden dat je soms al bij heel jonge kinderen donkere kringen ziet.”
De donkere kleur is een spier die onder de huid ligt
“De huid onder je ogen is erg dun. Wanneer je slecht geslapen hebt of de avond ervoor alcohol hebt gedronken, gaan je bloedvaten in de spier onder je oog automatisch uitzetten. Hierdoor is de spier extra goed te zien door de dunne huid. Daarom kan niet drinken of goed slapen wallen tegengaan.”
Na erfelijkheid is veroudering van de huid de belangrijkste oorzaak van wallen
“Dus hoe meer je hiertegen doet, des te meer je wallen tegengaat. Draag een goede zonnebril die uv-straling tegengaat, stop met roken, en slaap voldoende.”
IJs en aambeienzalf werken maar tijdelijk
“Door de kou van ijs trekt je huid samen, waardoor de kring kleiner wordt. Met zalfjes als aambeienzalf irriteer je de huid, waardoor hij automatisch dikker wordt. Gevolg: de huid is minder doorschijnend en waardoor de onderliggende spier minder goed te zien is en de kring tijdelijk verdwijnt. Nee, het is niet verstandig om dit regelmatig te doen. Wanneer je de huid langdurig irriteert kan er eczeem ontstaan.”
Lees ook: Zeg maar dag tegen je wallen: op deze manieren werk je wallen mooi weg
Goede voeding kan kringen tegengaan
“Wanneer je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zorgt dat voor een gezonde huid. Van onvoldoende voedingsstoffen, wordt de huid slapper, dus worden wallen eerder zichtbaar.”
Als niets helpt, kun je altijd bij een cosmetisch arts terecht
“Tijdens ons wallenspreekuur kunnen we bespreken wat we aan de wallen kunnen doen. Vaak zijn fillers een goede oplossing. Dit duurt 15 minuten en heeft direct resultaat. We spuiten een lichaamseigen materiaal in, dat vanzelf oplost. Het resultaat is een jaar tot anderhalf jaar zichtbaar.”
Freek Broekhuijse is cosmetisch arts in Kliniek Dokter Frodo Gaymans: www.dokterfrodo.nl
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Beeld: GettyImages