Shocking: aantal jonge vrouwen aan antidepressiva met 20 procent gestegen sinds covid Beeld Unsplash
Shocking: aantal jonge vrouwen aan antidepressiva met 20 procent gestegen sinds covidBeeld Unsplash

Shocking: aantal jonge vrouwen aan antidepressiva met 20 procent gestegen sinds covid

Huisartsen hebben de afgelopen twee jaar aan bijna 20 procent meer jonge vrouwen antidepressiva voorgeschreven. Bij jonge mannen is er sinds de coronapandemie ook een stijging geweest, maar niet zo fors al bij de vrouwen. Ondanks dat het coronavirus momenteel minder grip heeft op ons leven, is het aantal gebruikers van antidepressiva niet gedaald.

Ruim een miljoen

Onderzoeksinstituut Nivel monitort het voorschrijven van antidepressiva door huisartsen. Voor dat onderzoek is een representatieve steekproef gehouden van ongeveer 370 huisartsenpraktijken tussen 2019 en 2022.

In Nederland wordt er jaarlijks aan ruim een miljoen mensen antidepressiva voorgeschreven, van wie het merendeel door huisartsen.

Lees ook #ikredhetnietmeer: Nederlanders luiden noodklok vanwege geldzorgen

Stijging

Het gebruik van antidepressiva voor angst en depressie nam in alle leeftijden gemiddeld licht toe sinds de tweede lockdown eind 2020. Vooral onder de jongeren was de toename opvallend. Tussen de 15 en 24 jaar was het met zo'n 20 procent gestegen in 2019. "Meer antidepressivagebruik onder deze doelgroepen is een belangrijk punt van aandacht en zorgelijk", vertelt onderzoeker Karin Hek van het Nivel aan Trouw.

Naast de coronapandemie als de voornaamste oorzaak, spelen waarschijnlijk ook andere rollen mee. Het viel namelijk op dat een afname in het gebruik van antidepressiva na de versoepelingen en opheffingen van de coronamaatregelen uitbleef.

Andere redenen voor de toename van antidepressivagebruik kunnen zijn: het niet kunnen vinden van een betaalbare woning en de inflatie. Karin Hek vermeldt bij Trouw dat dat nog moet blijken uit onderzoek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Hart van Nederland , Trouw | Beeld: Unsplash

Renée KoopmanUnsplash

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden