Dutjes Beeld Getty Images
DutjesBeeld Getty Images

Schone slaapster: dit is waarom dutjes goed voor je zijn

Zit jij halverwege de dag knikkebollend achter je laptop of computer? Gapend en geeuwend komen we de dag door. Soms is een extra kopje koffie een goede oplossing, maar weet je wat nóg beter is? Even een dutje doen. Dat brengt namelijk een hoop voordelen met zich mee. Wij leggen uit welke voordelen dat zijn.

Zo rond het middaguur gaat ons energielevel een beetje omlaag. Deze kleine dip zorgt ervoor dat we algauw naar een kop koffie snakken – of iets zoets. Daar krijgen we zo’n fijne energieboost van.

Pak die powernap

Toch kan je de koffie en de snoepzak beter laten staan en gewoon gaan liggen, want het doen van een dutje is kennelijk veel beter voor je. Slaapwetenschapper en Harvard docent Dr Rebecca Robins pleit voor de powernap: “Een powernap verwijst naar een zeer korte slaapperiode van ongeveer 20 minuten en niet langer dan 30 minuten. Soms is 10 minuten zelfs voldoende. De sleutel is dat je in de lichtere stadia van de slaap blijft, wat resulteert in een onmiddellijke boost van energie en alertheid.”

De voordelen

Zo’n powernap brengt heel wat voordelen met zich mee. Zoals: het inhalen van je slaaptekort. Een kort dutje zorgt ervoor dat je beter presteert en leert. Het is ook hartstikke goed voor je humeur. Zeg nou zelf, ben je niet een stuk happier wanneer je je uitgerust voelt? Je bent ook veel scherper. En dat is zeer gunstig voor je creativiteit en alertheid.

Beste tijdstip

Het beste moment om een uiltje te knappen, is tussen 1 en 3 uur ‘s middags. Zet een wekker zodat je niet langer dan 30 minuten slaapt. Wie, vanwege ziekte of een nachtdienst, toch meer slaap nodig heeft, kan een iets langer dutje doen. Een dutje tussen de 90 en 110 minuten is een goede optie. Dat is namelijk de lengte van een volledige slaapcyclus. Belangrijk: maak zo’n slaapcyclus af en slaap niet langer of korter dan 90 of 110 minuten, anders word je alsnog vermoeid wakker volgens Rebecca.

All right… tijd om even te gaan liggen. Trusten!

Bron: Bedrock

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden