Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Schijtgids: hoe ziet gezonde poep eruit?

Schijtgids: hoe ziet gezonde poep eruit?

Schijtgids: hoe ziet gezonde poep eruit?

‘Zeg me hoe je poep eruitziet en ik weet wat je eet’, aldus poepdokter en darmfloratherapeut Nienke Tode-Gottenbos. Ze weet zóveel over ontlasting dat ze er een boek over kan schrijven. Dat heeft ze dan ook gedaan: ‘De Poepdokter: gezond van mond tot kont.’

Door Fiona van Kessel

Het is bruin en het stinkt maar er is niemand die na afloop uitgebreid z’n drol gaat bestuderen. Maar juist dat vindt Nienke zo jammer. “We praten er te weinig over, waardoor heel veel mensen niet weten wat nou normale poep is.”

Want wat is nou eigenlijk ‘gewone’ poep?

“Het begint bij het gezond houden van je darmflora. Kort samengevat bestaat dit uit twee vlakken: voeding en levensstijl. Stress heeft een negatieve invloed op je darmflora, door meer te ontspannen en minder druk te leven geef je je darmen ook rust. Daarnaast zijn er voedingsitems die een negatieve invloed hebben op je darmen en waarvan je beter niet te veel kunt nemen, zoals: suiker, tarwe, koffie en alcohol.”

Nooit meer een wijntje?

“Eén glas alcohol kan er al voor zorgen dat de bacteriën in je darmen naar een verkeerde plek verhuizen. Net als met gezond eten ben ik voor de 80/20 regel, het moet wel haalbaar blijven. Ik eet ook weleens een koekje of taartje en drink af toe een glas champagne. Maar elke dag ontbijten met een boterham met hagelslag en elke avond een glas wijn drinken is natuurlijk niet de bedoeling.”

Hoe ziet gewone poep eruit?

“Goede ontlasting ziet eruit als een worstje, een mooi samenhangend geheel. Niet te dun en geen konijnenkeutels. Het mag ook niet te erg stinken. Niet dat iemand denkt dat er een chemische oorlog is uitgebroken zodra jij de wc verlaat. In de Bristol Stool Chart kun je mooi zien hoe de perfecte ontlasting eruit hoort te zien. Ergens tussen type 3 en 4 zit je goed.”

Dus we moeten wat vaker achteromkijken?

“Ja, je kunt daar zo veel uithalen. Maar het is een taboe dat we moeten doorbreken. De meeste mensen vinden het makkelijker om te praten over sex dan over hun ontlasting. Hierdoor weten velen niet hoe normale ontlasting eruitziet of voelt. Laatst sprak ik een man die al lange tijd last had van dunne ontlasting en hij begreep niet waarom. Hij at gezond en sportte regelmatig. Dat de tien kopjes koffie per dag het probleem waren realiseerde hij zich niet.”

Wat kunnen we doen voor goede poep?

“Meer groente en fruit eten. Niet alleen met het avondeten, maar ook tijdens de lunch. Vervang je broodlunch bijvoorbeeld door een groentelunch, dan maak je al veel verbetering.”

Fabelcheck: Stinkt de ontlasting van vegetariërs meer?

“Er zou geen verschil moeten zijn tussen de stank van de ontlasting van vegetariërs en vleeseters. De bacteriën in je darmen veroorzaken de stank en het gaat erom dat je goed gebalanceerd eet. Ik eet zelf wel vlees, omdat dierlijke producten juist kunnen helpen je darmen gezond te houden. Ik eet het alleen niet elke dag, dat is ook niet nodig.”