Say what? Zijn vijgen niet vegan? Beeld Getty Images
Say what? Zijn vijgen niet vegan?Beeld Getty Images

Say what? Zijn vijgen niet vegan?

Als veganist let je erop dat je vervangende voedingsstoffen binnen krijgt. Dat vergt soms wat creativiteit: extra soya-drink en bonen voor het aanmaken van eiwitten, walnoten en zeewier voor de omega-3 en een paar gedroogde vijgen als gezonde zoete snack. Of huh wacht, zijn vijgen wel vegan?

Als je vegan bent, laat je vlees, melk en andere dierlijke producten staan. Ook minimaliseer je het gebruik van spullen en eten waaraan dieren hebben 'meegewerkt'. Sommige producten lijken veganistisch maar zijn simpelweg niet zwart-wit te bestempelen als veganistisch. Zo ook de vijg. Het is een fruit, natuurlijk. Dus waarom zou hij niet vegan zijn?

Binnenste-buiten-bloem

Bij een vijg zitten de bloemen niet aan de buitenkant van de plant, maar binnenin. Er zitten wel duizenden bloemen in een gesloten vijgen-knop, super bijzonder! Om deze bloemen te bevruchten heb je specifiek insect nodig.

Een van de meest gebruikte vijgen-boomsoorten is de Ficus Carica en deze boom heeft bevruchting nodig door de zogenoemde Gewone vijgenwesp. Niet elke vijgen-boomsoort hoeft bevrucht te worden door de wesp maar de plantages waarop deze specifieke boomsoort staat, geven vaak vijgen die veel smaakvoller zijn dan de gemiddelde vijg uit je eigen achtertuin. Niet gek dus, dat vijgen-plantagehouders wespen houden en controleren.

Vijgenwesp

Het bevruchten van een vijgen-bloem gebeurt niet zo makkelijk zoals het gaat bij de bloemetjes en de bijtjes. De vijgenboom en de wesp werken op een bijzondere manier samen: ze kunnen namelijk niet zonder elkaar. De wesp moet haar eitjes in de knop leggen, en de vijgensoort heeft de bevruchting van de vijgenwesp nodig.

De vrouwelijke vijgenwespen kruipen in vijgenknoppen om daar hun eitjes te leggen en tijdens dit bezoek bevruchten ze de vijg ook waarna ze in de vrucht sterven. De eitjes die uitkomen in de vijg werken in de plant verder: de mannelijke vijgenwespen bevruchten de vrouwtjes voordat deze weer op zoek gaan naar een andere vrucht om daar haar eitjes weer te leggen.

De wespen sterven in de cyclus vrijwel altijd in de vijg, die het lijf volledig verteerd.

Lees ook Hallo herfst: zo maak je zelf die befaamde Pumpkin Spice Latte

Vegan vijg? Of niet?

De vijgen die je in de supermarkt koopt, hebben dus hulp gehad van onze vrienden uit de natuur. Niet erg, vindt de één, beestjes kan je namelijk niet wegdenken uit het natuurlijke proces: planten moeten nu eenmaal bevrucht worden.

De ander heeft er problemen mee. Veel veganisten eten ook geen honing omdat bijen door bijenhouders worden 'uitgebuit', als het ware, aangezien de productie van de honing op grote schaal wordt uitgevoerd en dus onnatuurlijk is voor de beestjes. Dit kan je dus ook zeggen over de vijg: de plantages houden ontzettend veel vijgenwespen om zo aan de vruchten te komen. In het proces gaan er ook nog eens veel dood én je eet de verteerde insecten dus op. Dat klinkt niet zo diervriendelijk.

Waarom fruit niet altijd vegan is

Naast het feit dat bijen honing produceren en vaak helpen in het bevruchtingsproces, worden verschillende fruitsoorten ook behandeld met een laagje bijenwas voordat ze in de supermarkt komen. Citroenen, meloen, mandarijnen en appels worden vaak bespoten met zo'n laagje was. Zo krijgen ze extra glans en wordt het fruit beschermd tegen uitdroging.

Bron: Veganisme.org, Veganlyfestyle.nl | Beeld: Getty Images

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden