Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Samenwonen is een feestje!

Samenwonen is een feestje!

Samenwonen is een feestje!

Yes, het is zover! Jij en je lover gaan een huis delen. Maar, helaas: er komt meer bij kijken dan alleen spullen kopen en samen je inrichting uitzoeken. Er zijn behoorlijk wat dingen waar je misschien geen rekening mee houdt en waardoor je later tegen de (designer)lamp kunt lopen. Zoals…

  • Jullie huishoud-gewoonten. Jij vindt het normaal om drie keer per week de stofzuiger door het huis te halen, terwijl je wederhelft drie keer per máánd meer dan genoeg vindt. Tijd voor een tête à tête!
  • Jullie televisievoorkeuren. Zondagavond is Studio Sport-avond, aldus je lief. Jij hebt dan eindelijk tijd voor de dvdbox van Modern Family.
  • Koken! Jij kookt graag én goed, maar liever niet elke dag. Vriendlief weigert echter om de pan op ’t vuur te zetten. Daar moet even over gebabbeld worden…
  • Money, money, money… terwijl je vriend(in) op de (aller)kleintjes let, spendeer jij je centen als water. Hallo, het is toch crisis en dan moet je juist uitgeven! Toch?

It’s all about the money

Vooral dat laatste puntje is natuurlijk belangrijk, want mocht dat niet lekker zitten, dan kun je flink in de (geld)problemen raken. Het is altijd slim om samen bij te houden wat jullie precieze uitgaven zijn. Zo weet je wat je overhoudt per maand (of wat je tekort komt…) en kun je daarop je uitgaven afstemmen. Je kunt dit bijvoorbeeld onderverdelen in vaste lasten, huishoudelijke uitgaven en reserveringsuitgaven, zoals spaargeld voor die mooie vakantie naar Bonaire of die bank die je al tijden op het oog hebt.

Ook handig om in de gaten te houden: als je samenwoont, kun je veel besparen. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen die je samen kunt afsluiten – scheelt toch weer een leuk bedragje voor de spaarrekening. En ook slim om op te letten: voor samenwonende stellen gelden er ook bepaalde heffingskortingen op je belastingen en moet je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Kortom: genoeg om alert op te zijn!

Stel je vraag!

Zie jij het nu een beetje duizelen en schieten er tientallen vragen door je hoofd? Helemaal niet erg. Op het VIVA forum beantwoorden nu financieel adviseurs van ABN AMRO al jouw vragen over samenwonen en alle (financiële) dingen die daar bij komen kijken. Je kunt er 24/7 terecht, dus mocht je midden in de nacht wakker schieten met een brandende kwestie: geen nood!

Klik hier om naar het topic op het VIVA forum te gaan.