abortusbuddy Beeld Getty Images
abortusbuddyBeeld Getty Images

Samen naar de abortuskliniek: wat is een abortusbuddy?

Ga je naar een abortuskliniek, dan is het fijn om niet alleen te gaan. Sommige zwangeren nemen een vriend, vriendin of familielid mee. Wil je niemand uit je omgeving meenemen, dan kan een abortusbuddy je helpen. Wij vertellen je wat abortusbuddy's zijn en wat ze voor jou kunnen betekenen.

Abortusbuddy's zijn personen die met jou meegaan naar een abortuskliniek. Ze brengen jou naar de kliniek, zodat je niet wordt lastiggevallen door anti-abortusdemonstranten die vaak rondom abortusklinieken te vinden zijn. Ook kunnen ze een luisterend oor zijn en zullen ze niet oordelen.

Abortusbuddy's helpen zwangeren naar de kliniek

Het komt vaak voor dat ongewenst zwangere mensen alleen naar een abortuskliniek gaan, omdat ze niemand in hun omgeving hebben die mee wil of kan, of omdat ze hun verhaal niet aan hun naasten durven te vertellen. Als je het niet prettig vindt om alleen naar een kliniek te gaan, dan kan een abortusbuddy jou vergezellen en steun bieden.

Een abortusbuddy respecteert jouw keuze om naar de kliniek te gaan en zal ook geen vragen hierover stellen. Wel mag je, als je je daar prettig bij voelt, je verhaal met ze delen. De abortusbuddy beschermt jou tegen de demonstranten, zodat jij veilig en ongestoord naar binnen kan. Ze kunnen eventueel ook vervoer voor je regelen na je kliniekbezoek.

Door heel het land

De abortusbuddy's zijn in meerdere steden beschikbaar om je te begeleiden. Momenteel kun je in Rotterdam, Utrecht en Den Haag een buddy aanvragen. Op dit moment zoeken ze mensen die als abortusbuddy aan de slag willen gaan in Zwolle en Groningen.

Wil je graag dat een abortusbuddy jou vergezelt bij een bezoek aan een kliniek? Vraag dan via Samen naar de kliniek een buddy aan. Ga je naar een kliniek in een stad waar nog geen abortusbuddy's beschikbaar zijn? Dan kun je in contact worden gebracht met een telefoon-buddy, iemand die jou telefonisch begeleidt terwijl je onderweg bent naar de kliniek.

Zou je zelf abortusbuddy willen worden? Volg dan @samennaardekliniek op Instagram voor meer informatie.

Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen hierover te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen.

Bron: Samen naar de kliniek

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden