Ruim een derde van de jonge Nederlandse mannen vindt menstruatie vies Beeld Getty Images
Ruim een derde van de jonge Nederlandse mannen vindt menstruatie viesBeeld Getty Images

Ruim een derde van de jonge Nederlandse mannen vindt menstruatie vies

Menstrueren is de normaalste zaak van de wereld. De helft van de wereldbevolking krijgt ermee te maken. Toch heerst er nog steeds een taboe op menstruatie en alles daaromheen. Plan International besloot daarom om onderzoek en ruim 4.000 jongemannen te ondervragen over dit thema. En wat blijkt? Jongens denken best wel negatief over menstruatie.

Taboes rondom menstruatie

Met het onderzoek Bloedeerlijk wil Plan International de diepgewortelde taboes en schaamte rondom menstruatie blootleggen. Ze ondervroegen daarom ruim 4.000 jongens en mannen van 15 tot 24 jaar over hun kijk op ongesteldheid en menstrueren. 1.002 respondenten kwamen uit Nederland, de rest uit Uganda, Indonesië en Brazilië.

Het blijkt dat Nederlandse mannen veel negatieve associaties hebben met menstrueren. Zo vindt 37% dat menstruatie een vies en stinkend iets is. 29% vindt dat menstrueren beschamend is, 23% vindt het zelfs walgelijk.

Gelukkig zijn er ook veel jongemannen die vinden dat menstruatie natuurlijk (91%) en gezond (80%) is. Ook is de ruime meerderheid zich ervan bewust dat menstrueren emotioneel en pijnlijk kan zijn. De meerderheid van de jongemannen (76%) vindt wel dat vrouwen best gevoelig en humeurig zijn als ze ongesteld zijn.

Lees ook Sterilisatie bij mannen wordt steeds populairder: een ingreep die goedkoop én eenvoudig is

Meer praten over ongesteldheid

Slechts 31% van de Nederlandse jongemannen is zich bewust van de stigma's en taboes die er rondom menstruatie zijn. Ook weet slechts een derde iets over de verschillende menstruatieproducten. De helft van de mannen zou liever geen menstruatieproducten kopen voor vrouwen, voornamelijk omdat ze het beschamend vinden om ermee gezien te worden.

66% van de mannen heeft wel eens meegemaakt dat er negatieve opmerkingen gemaakt werden over ongesteldheid en menstruatie. Vaak werd er negatief over gesproken door andere jongens, maar ook door mannelijke docenten.

Een ruime meerderheid, meer dan 80%, vindt het het okay is om openlijk over menstruatie te praten. De jongens geven aan dat ze vooral van hun moeder of vrouwelijke verzorger, zus(sen) en de vrouwelijke leerkracht meer leren over menstrueren. 68% geeft aan dat we meer over menstruatie en ongesteldheid zouden willen weten, en dan vooral meer over de rol die zij kunnen spelen bij menstruatie-management. Ook vindt de meerderheid dat er meer voorlichting moet zijn op scholen en dat er thuis ook meer gepraat moet worden over ongesteldheid.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Plan International | Beeld: Getty Images

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden