Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Rouwen om MH17: hoe ga je ermee om?

Rouwen om MH17: hoe ga je ermee om?

Rouwen om MH17: hoe ga je ermee om?

We zijn allemaal diep geraakt door het MH17-drama. Hoe verwerk je dat?

Heel Nederland is aan het rouwen om de vreselijke vliegramp in Oekraïne. Vanwege de vele persoonlijke verhalen komt het verdriet wel heel dichtbij. Wat als het jouw ouders, broer, zus, kinderen of vrienden waren? Heel Nederland leeft mee met de nabestaanden van de slachtoffers.

Mensen zoeken steun bij elkaar, maar verwijten elkaar ook dat ze niet weten wat ‘rouwen’ is: dat ze het niet goed doen. De waarheid is natuurlijk: iedereen rouwt op een andere manier. En dat mag. De ene verandert zijn profielfoto naar een zwart exemplaar, de ander verdiept zich in de politieke gevolgen en twittert fanatiek over de ontwikkelingen, nog een ander neemt een (social) mediastilte in acht.

Lees ook de aangrijpende blogs van Denise en Margje over de vliegramp.

Een ding is zeker: we zijn allemaal diep geraakt door het MH17-drama. Rouwen blijft lastig. Er is niet één juiste manier om te rouwen. Toch hopen we dat deze opheldering over de misverstanden een beetje helpt.

Rouwen eindigt als alle feestdagen en seizoenen van één jaar zijn gepasseerd.
Onze omgeving wil graag dat alles weer “normaal” wordt. Veel mensen denken dat het na een jaar moet gebeuren. Maar dat is niet zo simpel. Ook na veel jaren kan het gemis en het verdriet nog steeds groot zijn. Iedereen rouwt in zijn eigen tempo en tijd. Op den duur worden de scherpe kantjes van het verlies wel minder, maar het leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het is raar om te praten tegen een overledene
Voor de persoon die het doet zal het misschien vreemd kunnen voelen, maar het kan juist erg goed zijn voor de rouwverwerking. Praten tegen een foto van de overledene, of bij het graf geeft een gevoel van verbinding en dat kan troost en steun geven.

Rouwen betekent heel veel praten
Dat is niet altijd nodig om het verlies goed te verwerken. Er zijn verschillende manieren om te rouwen. Erover praten en steun zoeken bij anderen kan helpen, maar ook afleiding zoeken in de vorm van sport, creativiteit of werk kan een manier zijn.

Rouwen doe je alleen
Veel mensen vinden het moeilijk om hun verdriet en emoties aan anderen te tonen. Vaak denken ze dat ze en last voor anderen zijn.  Vinden zichzelf dan zielig of denken anderen ermee lastig te vallen. Maar we leven niet alleen,maar altijd in relaties met anderen, op school, op het werk, in de familiekring, de kerk, de sportvereniging enz. Veel mensen uit je omgeving voelen mee, willen graag iets doen, maar weten vaak niet hoe of durven niet. Durf dus om hulp en steun te vragen. Je staat echt niet alleen.

Rouw verloopt volgens een vast patroon
Iedereen rouwt anders, maar erzijn wel verschillende wetenschappelijke modellen die het rouwproces beschrijven in rouwtaken of het rouwproces onderverdelen in rouwfasen. Dit kan helpen om inzicht te krijgen in wat er allemaal met je gebeurt als je rouwt.

Je moet de overledene loslaten, om weer verder te kunnen.
Klopt niet. Het tegenovergesteld is eigenlijk juist. Loslaten alsin er niet meer over praten, er niet meer over huilen, er niet meer aan te denken kan een manier zijn om ermee om te gaan. Maar veel rouwenden hebben meer steun aan het voelen van een blijvende verbinding met de overledene. Door regelmatig het graf te bezoeken, terug denken aan mooie herinneringen, foto’s een mooie plek te geven, gewoontes of tradities in ere te houden enzovoorts.

Als je goed wilt rouwen, moet je door de pijn heen.
Het gaat er juist om de emoties te reguleren, d.w.z. niet overspoeld te worden door alle gevoelens, maar ook niet alles blokkeren. Het is ook nodig teveel pijn te kunnen vermijden om het draaglijk te houden. Je hoeft het verdriet niet altijd op te zoeken. Behalve emotionele verwerking is ook rationele verwerking belangrijk, dus denken over wat er gebeurd is, over hoe het verder moet, over zingeving.

Rouwen doe je pas als iemand dood is
Als er sprake is van een ziekbed dan begint het rouwproces eerder. Je rouwt om het verlies van je geliefdes gezondheid, van de mens die hij/zij ooit was en van jullie leven samen. Dit wordt ook wel “anticiperende rouw” genoemd. Daarnaast kun je ook rouwen om andere verliezen, zoals verlies van werk of verlies van gezondheid.

Het maakt niet uit of iemand plotseling of na een langdurig ziekbed komt te overlijden
Het maakt niet uit hoe iemand overleden is, het verlies blijft even groot. Maar de schok is groter als het overlijden plotseling is. Als een sterfgeval niet (helemaal) onverwacht komt, bijvoorbeeld na een ziekbed, dan hebben mensen de gelegenheid om al voor het overlijden afscheid te nemen en al eerder met de gedachten over het verlies bezig te zijn.

Bron: Zetjelevenweeropderails.nl