Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Dít is de reden waarom je nu extra veel last hebt van elektrische schokjes

Dít is de reden waarom je nu extra veel last hebt van elektrische schokjes

Dít is de reden waarom je nu extra veel last hebt van elektrische schokjes

Merk jij de afgelopen tijd ook dat je steeds vaker last hebt van elektrische schokjes? Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar je bent niet de enige. En daar is een logische verklaring voor.

Als je de laatste tijd meer last hebt van elektrische schokjes dan normaal, dan zou dat wel eens kunnen komen door de thuisquarantaine. Dat zegt wetenschapsjournalist Diederik Jekel tegenover RTL Nieuws. Velen hebben last van statisch haar en krijgen verschillende keren per dag stroomschokjes. Deze dagen lijken bijzonder statisch geladen te zijn. En al lijkt het ver gezocht; het kan te maken hebben met de gevolgen van het coronavirus.

Wrijving

Hoe wordt dit dan veroorzaakt? Nou, statische elektriciteit kan worden veroorzaakt door wrijving tussen voorwerpen die uit verschillende materialen bestaan. Deze elektrische lading zorgt ervoor dat je ‘statisch’ wordt, omdat die lading naar de grond wil.

Elektrische schokjes

Als de lucht vochtig is, bijvoorbeeld in de zomer, wordt deze statische lading via de vochtdeeltjes in de lucht weggeleid. “Maar bij een lage luchtvochtigheid, in de winter, dan kan het niet. Als de lucht droger is, kunnen de ladingen moeilijker je lichaam verlaten”, aldus wetenschapsjournalist Diederik Jekel. “Die elektrische lading bouwen zich dan in je lichaam op. En als deze ophoping het lichaam verlaat, dan krijg je een schokje.”

Thuisquarantaine

Buiten is die luchtvochtigheid nu niet eens zo extreem laag. Maar juist omdat we met z’n allen in thuisquarantaine zitten – lekker met de verwarming aan – gaat de luchtvochtigheid binnenshuis omlaag. Met als gevolg: meer elektrische schokjes. Toch kan er volgens Jekel ook iets anders meespelen. “Mensen zitten de hele dag thuis en hebben niks te doen. Als ze een schokje krijgen, zetten ze dat op sociale media. Dat valt anderen dan weer op en dan gaan ze erop letten.”

Lees ook
Pas op voor onjuiste adviezen: dit zijn de hardnekkigste foutieve tips tegen coronavirus

Wat kun je doen

Er zijn gelukkig genoeg life hacks om er vanaf te komen. Trek bijvoorbeeld geen schoenen met rubberen zolen aan, want die houden de ontlading tegen. Vermijd daarnaast ook liever synthetische stoffen of loop op blote voeten rond. En als laatste een kleine grootmoederstip: een plantenspuit kan ook geen kwaad.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: VIVA.nl | Beeld: iStock