Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Pff: zo lang moet je in quarantaine als je kind corona heeft

Pff: zo lang moet je in quarantaine als je kind corona heeft

Pff: zo lang moet je in quarantaine als je kind corona heeft

Code zwart dreigt en de besmettingen blijven oplopen. Naast volwassenen worden nu ook (ongevaccineerde) kinderen besmet met het coronavirus. De quarantaine regels zijn voor veel mensen nog onduidelijk. Moet je in quarantaine en voor hoelang? Wij zochten het voor je uit, lees mee.

Al bijna twee jaar is het advies van de Rijksoverheid: “Blijf thuis als u klachten heeft of als uw huisgenoot corona heeft. Voor kinderen gelden hierop een paar uitzonderingen.”

Afhankelijk van de leeftijd

De regels verschillen per leeftijd. Huisgenoten van een kind tot 13 jaar met verkoudheidsklachten, koorts of benauwdheid hoeven vanaf 8 juli niet meer in quarantaine. De Rijksoverheid vult daarbij aan dat er ook niet gewacht hoeft te worden tot de testuitslag van het kind. Huisgenoten van kinderen ouder dan 13 jaar met coronaklachten moeten wel in quarantaine en zich laten testen.

Vaccinatie of herstelbewijs

Door de sterk stijgende coronabesmettingen zijn sinds 12 november de quarantaine regels weer aangescherpt. Sinds de laatste persconferentie moet iedereen in quarantaine wanneer hun huisgenoot positief getest is op corona. Hoelang je in quarantaine moet is afhankelijk van je vaccinatie of herstelbewijs.

Test je kind positief? Dan moet je als ouder direct in quarantaine, ook als je kind geen klachten heeft. Je bent voldoende beschermd:

  1. Als je 14 dagen of langer geleden een tweede prik hebt gehad met het vaccin van AstraZeneca, Pfizer of Moderna
  2. Als je 14 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met een van deze vaccins en daarvoor corona hebt gehad
  3. Als je 28 dagen of langer geleden één prik hebt gehad met het vaccin van Janssen
  4. Als je binnen de afgelopen zes maanden (180 dagen) corona hebt gehad. Je bent toen positief getest op corona in een GGD-teststraat (een zelftest geldt niet)

Testen bij de GGD

Ben je als ouder niet beschermd, dan moet gelden er strengere regels. De quarantaine regels zijn dan:

  • Wel voldoende beschermd? Ga in quarantaine en laat je vijf dagen na de positieve test van het kind zelf testen bij de GGD. Maak eerder een afspraak als je klachten hebt.
  • Niet voldoende beschermd? Laat je meteen de eerste dag na de positieve test van je kind bij de GGD testen. Negatief? Laat je dan na vijf dagen opnieuw testen bij de GGD, ook als je geen klachten hebt.

Quarantaine

Als je kind corona heeft, dan moet je rekening houden met:

  • Wel voldoende beschermd? Als je kind in isolatie kan blijven op zijn of haar kamer, dan blijf je tot tien dagen na het laatste fysieke contact met je kind in quarantaine. Laat je wel op de vijfde dag testen. Is de test negatief? Dan mag je weer naar buiten.
  • Niet voldoende beschermd? Of is het niet mogelijk om afgezonderd te blijven van je kind? Dan moet je tien dagen in quarantaine blijven vanaf het moment dat je kind niet meer besmettelijk is. Laat je meteen de eerste dag bij de GGD testen. Negatief? Laat je dan na vijf dagen opnieuw testen bij de GGD. Als de tweede test ook negatief is, mag je weer naar buiten.

Heb je meerdere kinderen en krijgen ze na elkaar corona? Dan gelden de regels weer opnieuw. Heb je zelf corona? Dan mag je pas uit quarantaine na minimaal 7 dagen, nadat je de eerst klachten kreeg. Daarnaast moet je ook nog eens 24 uur klachtvrij zijn.

Virus overdragen

Minimaal 7 dagen is een positief getest kind besmettelijk. Heeft hij of zij daarna nog klachten, dan kan dit langer duren. Ook een kind moet 24 uur klachtvrij zijn, 7 dagen na de eerste klachten.

Lees ook
Code zwart dreigt: als er meer coronapatiënten zijn dan beschikbare IC-bedden

Positief getest, maar geen klachten

Is je kind positief getest, maar heeft hij of zij geen klachten, dan is het volgens het RIVM verplicht om 5 dagen na de positieve test in quarantaine te blijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images