Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Problemen op werk

Problemen op werk

Problemen op werk

Illy, 46: Op mijn werk hebben we mensen te kort. Mijn baas moet bewijzen dat er meer mensen nodig zijn. Wij moeten van hem daarom een formulier invullen om de werkzaamheden te meten. Maar ik denk dat het overbodig is dat mijn baas alles noteert. Graag advies.

Coach Sandra
De kunst in dit verhaal is je chef ervan te overtuigen dat je meer handjes nodig hebt. Blijft er werk liggen? Raak je het overzicht kwijt? Dreigen mensen over te lopen en ontstaan er klachten zoals slechter slapen, concentratieproblemen en irritaties? Dat zijn allemaal tekenen van mogelijke overspannenheid. Dat wil niet zeggen dat iemand van jullie dreigt om te vallen, maar het betekent wel dat jouw signaal serieus genomen moet worden.

Vertel je baas wat je merkt op de afdeling. En kijk niet alleen naar praktische werkzaamheden die wellicht blijven liggen maar kijk ook naar lichamelijke klachten, psychische klachten, klachten van onvrede onder de werknemers. Te veel stress en te hoge werkdruk werkt dit allemaal in de hand en signalen zijn wel degelijk te herkennen. Wijs hem op de mogelijke gevaren als er niets verandert; er kan iemand uitvallen. En dan ben je nog verder van huis.

Zorg ook dat er ruimte blijft voor een lunchmoment, eet niet achter je bureau. Maak een wandeling tijdens je pauze, klets met elkaar over de leuke dingen die je binnenkort gaat doen. Zolang het maar niet over werk is. Deze ontspanning heb je nodig.

Coaching

Lukt het niet op tot je baas door te dringen? Dan moet je baas helaas op zijn verantwoordelijkheid gewezen worden. Hij moet prioriteiten gaan stellen. Dat is waarschijnlijk niet hoe je wilt werken, maar jij hebt duidelijk aangegeven dat de rek eruit is. De enige optie is dan om het formulier waar je baas om vraagt zo goed mogelijk in te vullen.

Mocht hij van mening zijn dat er te weinig efficiënt gewerkt wordt, vraag dan aan hem om jullie te leren hoe het anders moet. Een goede werknemer is bereid te leren en een goede leidinggevende is bereid jou de middelen te geven. Het blijft een wisselwerking.