Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Nieuws & Maatschappij > Met je kind(eren) over het coronavirus praten: zó pak je het aan

Met je kind(eren) over het coronavirus praten: zó pak je het aan

Met je kind(eren) over het coronavirus praten: zó pak je het aan

Premier Mark Rutte kondigde donderdag strenge maatregelen aan om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het nieuws over het virus houdt ook kinderen bezig: ze vangen nieuws op en stellen vragen aan leerkrachten, ouders en leeftijdsgenoten. Hoe kun je goed met kinderen over de uitbraak praten zonder angst te zaaien? Of moet je het nieuws juist bij ze weghouden? Drie experts geven advies.

Kinderen en het coronavirus

Henrike van Gelder is hoofdredacteur van jeugdmedia Kidsweek en 7Days . Het onderwerp is volgens Van Gelder niet te vermijden, dus ze doet dat ook in haar kranten niet. “Het nieuws weghouden bij kinderen kan gewoon niet. Je kunt het ook niet vermijden op school. Ze horen er toch wel over en daarom moet je het bespreken”, aldus Van Gelder.

Goed uitleggen

Lotte Keizer is coördinator van kindernieuwswebsite NUjunior. “Als kinderen niet precies weten wat er aan de hand is, vullen ze de onwetendheid in met emotie”, legt zij uit. “Daarom is het extra belangrijk om ze zo goed mogelijk uit te leggen wat het coronavirus is en waarom het virus gevolg en heeft voor de samenleving.”

Niet omheen draaien

Vertel daarbij eerlijk hoe het zit, benadrukt Keizer. “Draai er bijvoorbeeld niet omheen dat oma en opa zouden kunnen overlijden door het virus. Maar leg vervolgens uit wat alle mensen, en dus ook jouw kind, ertegen kunnen doen om te voorkomen dat zij besmet raken. Goed je handen wassen en in je elleboog niezen bijvoorbeeld.”

Zelf doen

Eerlijk zijn en benadrukken wat het kind zelf kan doen, is ook de insteek van de redacties van Kidsweek en 7Days.”We proberen kinderen uit te leggen hoe het zit, en dat kinderen relatief weinig ziek worden. Maar ook dat ze zelf veel kunnen doen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals goed de handen wassen”, aldus Van Gelder. “Ook leggen we uit waarom dit coronanieuws zo groot nieuws is, bijvoorbeeld omdat de impact op de samenleving zo groot kan zijn.”

Angsten wegnemen

De journalisten interviewen daarnaast kinderen die zelf in quarantaine of thuisisolatie zitten of zaten. “Dan komt het dichtbij. Ook zoiets kan angsten van kinderen wegnemen, bijvoorbeeld als ze horen dat een kind vrij weinig griepklachten heeft gehad.”

Nepnieuws

Elianne Zijlstra, universitair docent orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, raadt ouders aan te inventariseren hoezeer het onderwerp bij hun kinderen leeft. “Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe angstig een kind voor het virus is. Dan kun je vervolgens die angst een beetje wegnemen door het over de feiten te hebben en onjuiste beweringen te ontkrachten.” Kinderen hebben vaak allemaal een mobiele telefoon en kunnen dus alles opzoeken. “Ze zien dus ook veel nepnieuws, bijvoorbeeld dat het virus zou zijn ontstaan nadat iemand een vleermuis had gegeten.”

Andere onderwerpen dan coronavirus

Lott Keizer van NUjunior heeft verder nog als tip: “Jouw kind neemt jouw emoties over. Houd je emoties dus onder controle. Vooral kinderen vanaf negen jaar maken nieuws soms groter dan het is. Als het voor jou heel groot is, maken zij het nog veel groter. Houd hier dus rekening mee bij het uiten van jouw emoties en het brengen van het nieuws.” Ze vervolgt: “Voorkom dat het thuis alleen nog maar over het coronavirus gaat. Als er over niks anders meer wordt gesproken, wordt het voor jouw kind nog groter en misschien ook enger.”

Lees ook
Verbazing over vijandige sfeer rondom coronavirus: ‘Een ruzie op Twitter over de verspreiding gaat ons niet helpen’

Coronavirus Nederland

In Nederland is nu bij 804 personen het nieuwe coronavirus vastgesteld, nadat vrijdag 190 inwoners positief getest werden. Het RIVM adviseert sinds maandag mensen om voorlopig geen handen meer te schudden (een hardnekkige gewoonte van premier Rutte #lol) om verdere verspreiding tegen te gaan. Op dinsdag werd daar aan toegevoegd dat het verstandig is om lichamelijk contact in algemene zin te vermijden, zoals drie zoenen op de wang. Op donderdag 12 maart werden de maatregelen verder uitgebreid, om verspreiding tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid vind je ze allemaal op een rij.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: NU.nl | Beeld: Unsplash