Huilen en tranen Beeld Getty Images
Huilen en tranenBeeld Getty Images

Potje janken: wist je dat huilen erg goed voor je is?

Huil jij vaak of ben je juist iemand die bijna nooit huilt? Als je vaak je tranen de vrije loop laat, ben je goed bezig. Een potje janken kan namelijk enorm goed voor je zijn.

Wil je weten waarom? Lees dan verder.

Huilen lucht op

Als je huilt komt alles wat je van binnen opgekropt had er eindelijk allemaal uit. Op het moment voelt dat misschien wat kut, maar na je huilbui zal je je opgelucht voelen. Daarbij verlicht het ook de pijn of verdriet (die je wellicht voelde). Dit omdat tranen hormonen bevatten met proteïnen zoals prolactine, adrenocorticotroop en leucine.

Klinkt allemaal heel moeilijk; is het niet. In het kort, deze proteïnen zorgen voor een pijnstillende werking en daarom voel je na een flinke huilbui dat er een last van je schouders af is en je minder pijn of verdriet hebt. Lekker huilen dus!

Huilen helpt tegen stress

Huilen vermindert ook stress. Je kunt weer helder nadenken als je hebt gehuild. Als je niet huilt en je tranen onderdrukt, wordt de stress alleen maar erger. Tijdens het huilen komen er stresshormonen vrij, zoals endorfinen, die ervoor zorgen dat je weer kalm wordt. Huilen na een stressvolle periode zorgt er ook voor dat het lichaam endogene toxines kan afvoeren. Nog een keer, moeilijke woorden, maar de betekenis is veel simpeler. Basically, meer huilen is minder stress.

Beter zien? Huilen maar

Tranen helpen ons om te zien. Het traanvocht dat we produceren zorgt ervoor dat onze ogen vochtig blijven, daarbij voorkomen ze ook dat onze slijmvliezen uitdrogen. Als we niet huilen dan zien we veel slechter, of zien we helemaal niet.

Tranen doden ook bacteriën. Lysozyme (we know, moeilijk wordt weer) is namelijk één van de beste middelen om bacteriën te doden. Het werkt als een soort van afweermechanisme. En laat dit nou net in onze tranen zitten.

Dus, als het kan gewoon lekker huilen. It’s good for you!

Bron: Wendy

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden