Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Plotseling verlaten

Plotseling verlaten

Plotseling verlaten

Petra, 34: “Na een relatie van 12 jaar, waarvan 8 jaar gehuwd te zijn, werd ik totaal onverwachts verlaten. Zonder te praten, zonder voortekens, zonder uitleg. Ik moet bekennen dat mijn ex-man altijd zeer egoïstisch is geweest.

In mei moeten we voor de 2e keer gaan tekenen voor de echtscheiding. Ik heb het erg moeilijk mee, ben emotioneel en de vragen blijven door mijn hoofd spoken. Zomaar opgeven zonder vechten, is 12 jaar helemaal voor niets geweest? Is het normaal dat ik jaloers ben nu hij verder gaat met zijn leven? Hoe moet ik verder zonder hem?”

Coach Sandra
Ik kan de pijn bijna voelen in je mail. Wat zal jij je ontgoocheld voelen, omdat het voor jou zomaar uit het niets is komen opzetten. Zonder te praten, niks. Het huwelijk is over en je hebt er niks over te zeggen en je kan er niks aan doen. Althans, zo voelt het.

Coaching
Wat in feite ook een beetje zo is. Je kan er heel concreet waarschijnlijk niet zo veel aan doen, dus moet je je gaan richten op wat je voor jezelf kunt doen. Wat heb jij nodig om hier mee om te gaan? Je gaf al aan dat je met heel veel vragen blijft zitten. Als je man niet bereid is die vragen te beantwoorden, zul je er een andere manier voor moeten vinden. Probeer eerst eens of je met je man om de tafel kunt gaan zitten om je vragen beantwoord te krijgen. Zonder verwachtingen, zonder hoop. Ga ervan uit dat het ook echt over is, maar dat je wel graag wilt weten hoe het tot stand is gekomen bij hem. Dat heb je nodig voor je eigen afsluiting.

Lukt dat niet, dan is het wellicht een idee om al je vragen op te schrijven. Schrijven is vaak een goede uitlaatklep om de zaken helder te krijgen. Je krijgt er geen antwoorden mee, maar je krijgt wel overzicht en je schrijft je verdriet als het ware van je af. Nadat je je hele verhaal hebt opgeschreven, je boosheid, je verdriet, je gevoelens, je vragen, kun je kijken of je toe bent aan de volgende stap.

Die volgende stap kan zijn dat je inziet op welk deel van het probleem je invloed kunt, of had kunnen, uitoefenen. Als je daar achterkomt, zal dat wat van je machteloze gevoel wegnemen.

Als je het hele verhaal opschrijft, geeft dat je overzicht en daarmee kun je van een afstandje naar je situatie kijken. Als laatste stap kun je besluiten het verhaal ritueel te verbranden of met een steen de plomp in te gooien. En dan wordt het vanzelf weer tijd voor je nieuwe leven. Vergeet niet dat je echt sterker bent dan je je nu wellicht voelt. Neem de tijd om dit te verwerken. Rouw om je relatie, je hebt een deel van je leven verloren.

Misschien vind je het ook fijn om hier met een professional over te praten. Scheidingen behoren tot de meest ingrijpende gebeurtenissen in een leven, net zoals een huwelijk, of een verhuizing, of het krijgen van een kind dat is.

Ik wens je veel steun en sterkte!