Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Steeds meer vrouwen lijken pilmoe: waarom kiezen we massaal voor andere anticonceptiemiddelen?

Steeds meer vrouwen lijken pilmoe: waarom kiezen we massaal voor andere anticonceptiemiddelen?

Steeds meer vrouwen lijken pilmoe: waarom kiezen we massaal voor andere anticonceptiemiddelen?

Elke dag zo’n pil vol hormonen slikken: steeds meer vrouwen gaat het tegenstaan. Ze hebben klachten als somberheid, hoofdpijn en minder zin in seks. Is al die kritiek terecht of nooit bewezen? Journalist Floor Bakhuys Roozeboom (35) zoekt het uit.

De eerste keer dat ik zo’n strip in mijn handen had? Ik weet niet eens meer hoe oud ik was. 17? 18? Jong in elk geval. Ik had een vriendje, we hadden seks, dus ik ging aan de pil. Want dat deed je nu eenmaal. Je ging naar de huisarts, kreeg een recept en haalde bij de apotheek zo’n typische strip met 21 pilletjes en de dagen van de week erop gedrukt. Heel cool vond ik het. Ik voelde me volwassen, een vrouw van de wereld. Ik had een vriendje en was ‘aan de pil’. Het vriendje bleef niet, de pil wel. Ik slikte het ding 10 jaar lang braaf elke avond voordat ik naar bed ging. Of ik nu een relatie had of niet. Of ik nu seks had of niet. De pil was een vanzelfsprekend onderdeel van mijn routine geworden. Net zo normaal als tandenpoetsen of mijn haren wassen. Of ik lekkerder in mijn vel zou zitten zonder pil? Die vraag stelde ik mezelf niet. Of de pil mijn stemming negatief beïnvloedde? Mijn huid, mijn gewicht of mijn zin in seks? Geen idee. Ik was niets anders gewend. Mijn vriendinnen ook niet. Ons lichaam mét pil was het enige dat we kenden. Of het zonder pil anders of beter zou zijn? Pfff. Daar stonden we niet bij stil.

Dat is nu wel anders. In de 18 jaar die zijn verstreken sinds ik mijn eerste anticonceptiepil slikte, is de houding ten opzichte van het gebruik van de pil drastisch veranderd. Steeds meer vrouwen zetten er vraagtekens bij, blijkt uit recente cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. Onder twintigers is het pilgebruik in 2 jaar tijd met 11 % afgenomen. Ook vrouwen tussen de 21 en 31 jaar kiezen steeds vaker voor een ander anticonceptiemiddel, zoals een spiraaltje. Niet alleen voelen ze steeds meer weerstand tegen het dagelijks slikken van hormonen, ook hebben ze steeds minder zin om te dealen met het risico op vervelende bijwerkingen zoals hoofdpijn en stemmingswisselingen, misselijkheid, lusteloosheid en zelfs trombose. Daar komt nog eens bij dat de pil de laatste jaren niet echt positief in het nieuws is geweest. In 2016 verscheen bijvoorbeeld een groot Deens onderzoek waaruit bleek dat vrouwen die de pil slikken, 23 % vaker aan de antidepressiva zijn dan vrouwen die andere of geen anticonceptie gebruiken. Het onderzoek toont niet aan dat de depressies van de deelneemsters ook echt door de pil werden veroorzaakt. Maar voor vrouwen die al langer vermoedden dat de pil een negatieve invloed kan hebben op hun gemoedstoestand, kwam het onderzoek als een welkome bevestiging.

Geen hormonen meer

Marloes (34) twijfelt er in elk geval niet aan dat er een verband is tussen haar depressieve klachten en de pil die ze jarenlang heeft geslikt. Op haar 14de kreeg ze van de huisarts de Diane-35-pil voorgeschreven, omdat die zou helpen tegen haar acne. Deze pil wordt in Nederland nu niet meer geadviseerd, omdat Diane-35 het risico op trombose te veel verhoogt en 18 vrouwen zelfs mogelijk door het gebruik van deze pil zijn overleden. Maar lange tijd werd Diane-35 zonder aarzeling aan vrouwen verstrekt. “Ik heb die pil van mijn 14de tot mijn 25ste geslikt,” vertelt Marloes. “Hij werd voorgeschreven alsof het niets was. Heb je puistjes? Hier heb je de Diane-35. Wel 10 jaar heb ik dat ding geslikt. Over bijwerkingen had niemand het.”

‘Ik begon mij af te vragen of mijn somberheid en depressies
iets te maken hadden met de pil’

Trombose heeft Marloes gelukkig nooit gekregen, maar ze kampte al vanaf haar tienerjaren met somberheid en depressies.  “Ik dacht altijd: dat zal wel bij me horen. Tot ik me begon af te vragen of de pil er misschien iets mee te maken kon hebben. In 2012 ben ik gestopt en inderdaad, mijn depressieve klachten verdwenen. Niet helemaal, maar ik kwam veel meer in balans, voelde me rustiger. Was minder snel van m’n stuk gebracht. Het is moeilijk uit te leggen, maar ik voelde me meer mezelf.”

‘Er zijn vast vrouwen die nergens last van hebben, maar op mij hebben die hormonen een heel heftig effect’

Inmiddels is Marloes 7 jaar pilvrij en ze zou nooit meer anders willen. “Voor de duidelijkheid: ik denk niet dat mijn somberheid en depressies alleen maar door de pil kwamen. Daar heb ik gewoon aanleg voor. Maar ze werden door de hormonen wel versterkt.” In 2015 probeerde ze de Nuva-Ring, een rubberen ring die hormonen afgeeft en die je zelf elke maand moet inbrengen. Maar ook dat was geen succes. “Ik liep nog geen 3 weken met die ring rond of mijn toenmalige vriend smeekte me of ik dat ding er alsjeblieft weer uit kon halen,” vertelt ze. “Ik was somber, labiel, niet te genieten. Dat was voor mij de druppel. Die ring ging eruit en ik besloot: voor mij geen hormonen meer. Er zijn vast vrouwen die nergens last van hebben, maar op mij hebben die hormonen een heel heftig effect.”

Lees ook:
Pil doorslikken? Dit gebeurt er met je lichaam

Als anticonceptie gebruikt Marloes sindsdien condooms en een app waarmee ze bijhoudt wanneer ze vruchtbaar is en wanneer niet. “Sinds ik dat doe, realiseer ik me pas echt dat je als vrouw gemiddeld maar 6 dagen per maand vruchtbaar bent en alle andere dagen niet. Het idee dat je jezelf dagelijks hormonen toedient – met alle bijwerkingen van dien – om die 6 dagen per maand beschermd te zijn, dat is toch best heftig? Ik heb het er in elk geval niet meer voor over.”

Verder lezen? Dat kan in Flair 22. Deze editie ligt t/m 4 juni in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier.

Beeld: iStock