Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Sanne gooide de pil in de wc om zwanger te worden: ‘Bij de positieve test keek hij niet echt blij’

Sanne gooide de pil in de wc om zwanger te worden: ‘Bij de positieve test keek hij niet echt blij’

Sanne gooide de pil in de wc om zwanger te worden: ‘Bij de positieve test keek hij niet echt blij’

Sanne (39) heeft drie kinderen. Twee zijn verwekt terwijl ze de pil slikte. Tenminste, dat denkt haar man. Omdat hij écht geen kinderen meer wil, heeft hij zich onlangs laten steriliseren. ‘Toen we naar het ziekenhuis reden, voelde ik me vreselijk schuldig, ik wist dat die sterilisatie helemaal niet nodig was.’

Groot gezin

“Een gezin met minstens twee of drie kinderen is altijd al mijn droom geweest. Die van Stef gelukkig ook. Toen ik amper twee maanden na ons trouwen al zwanger bleek, was ik de koning te rijk. Ik had lang op mijn ideale partner moeten wachten, maar wat ging het nu plotseling snel! Zes weken later zat ik snikkend op de wc. Er lagen grote rode druppels in de pot. “Na een halfjaar dat eindeloos leek, raakte ik opnieuw zwanger. Dit keer ging het wél goed.”

“Wat waren we blij met onze zoon. En met elkaar. Tijdens de zwangerschap had ik weinig en alleen ingetogen durven vrijen. Al snel haalden we dat dubbel en dwars in. Omdat het Stef beter leek als er een jaar of twee tussen onze kinderen zou zitten, begon ik weer met de pil. Maar ik merkte dat ik er een slecht gevoel over had. Hoe blij ik ook met onze zoon was, de herinnering aan de eerdere miskraam was niet uitgewist. Stel dat we nu een jaar zouden wachten en het dan pas weer zouden proberen, dan kon het best zijn dat het niet vlug raak was. Of dat het weer mis zou gaan.”

Obsessief

“Ik was er zo obsessief mee bezig, dat ik op een avond een drastische beslissing nam. Ik gooide de pil in het toilet. Als me nog meer miskramen te wachten stonden, dan maar meteen nu. Alles beter dan over mogelijke rampscenario’s blijven piekeren. Tegen Stef zei ik niets. Ik wist dat als ik toch zwanger zou raken, hij nog harder zou juichen dan ik.”

“Zes maanden later was het zover. Toen ik Stef het nieuws vertelde, begon hij direct te lachen. ‘Misschien wordt het deze keer een meisje’, zei hij terwijl hij me optilde en mijn buik kuste. Hij heeft geen moment getwijfeld of ik de pil wel trouw had genomen. Hij leek er zelfs wel trots op, over hoe het gelopen was. ‘Dwars door de pil heen’, vertelde hij iedereen. Bij goede bekenden zei hij er nog bij: ‘Ik moet wel superzaad hebben!'”

Twee is genoeg

“Anderhalf jaar na de geboorte van onze zoon hielden we een meisje in onze armen. ‘Nu maar hopen dat de pil wél werkt’, zei Stef hierna. ‘Want dit is voorlopig echt genoeg, hoor. Over drie, vier jaar zien we nog weleens verder.’ Toen al stelde hij voor dat ik een spiraaltje zou laten plaatsen. Ik hield dat tegen, want ik wilde niet wachten. Ik had mijn eigen plan alweer getrokken, met nog minder scrupules dan de vorige keer. Het was wel pijnlijk dat Stef bij mijn volgende positieve zwangerschapstest echt niet blij keek. Het kostte hem deze keer ook echt tijd om aan het idee te wennen. Gelukkig stond hij uiteindelijk weer net zo enthousiast stralend naast het wiegje.”

Lees ook
Soukaina (24) had anorexia: ‘Ik was 16 jaar, woog 38 kilo en had hartritmestoornissen’

“Maar hierna was hij resoluut. ‘Nu is het klaar’, zei hij. ‘Jij neemt een spiraaltje of ik raak je niet meer aan.’ Hij ging mee toen ik er een liet plaatsen. Hij was ontdaan dat het zo pijnlijk was. Toen ik na een paar maanden hoorde dat het spiraaltje niet goed zat en opnieuw geplaatst moest worden, greep hij in. ‘Het is genoeg geweest voor jou’, zei hij. ‘Alles is altijd op jou neergekomen. De pil, de zwangerschappen, de bevallingen. En nu ook weer zo’n spiraaltje. Het is afgelopen, nu is het mijn beurt.’ En voor ik het wist, besprak hij met de dokter zijn sterilisatie.”

Lees verder in Flair 33-2020. Deze ligt t/m 18 augustus in de schappen. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Lydia van der Weide