Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Pil doorslikken? Dit gebeurt er met je lichaam

Pil doorslikken? Dit gebeurt er met je lichaam

Pil doorslikken? Dit gebeurt er met je lichaam

Als je de pil slikt, weet je ongetwijfeld dat je ‘m kunt doorslikken als je eigenlijk ongesteld moet worden, maar het écht niet uitkomt. Maar wat doet deze vorm van anticonceptie eigenlijk met je lichaam en is het slecht voor je?

Pil doorslikken is niet schadelijk

Om maar met de deur in huis te vallen: 99 procent (!) van de artsen geeft aan dat het doorslikken van de pil niet schadelijk is. Er wordt beweerd dat de stopweek alleen maar is ingevoerd omdat vrouwen het vroeger onnatuurlijk vonden om niet ongesteld te worden, het zou je namelijk helemaal reinigen van binnen. En door de pil door te slikken zou je menstruatiecyclus natuurlijk ook een klap van jewelste krijgen. Vrouwen kregen een zekerder gevoel omdat ze wisten dat ze niet zwanger waren. Er zit echter wel één nadeel aan: je kunt last krijgen van doorbraakbloedingen.

Lees ook
Dit kun je het beste eten en drinken als je last hebt van menstruatiepijn

Hormonen

Waar veel mensen denken dat je te veel hormonen binnenkrijgt door de pil, is dat in werkelijkheid niet zo. En natuurlijke hormonen zijn overigens ook niet altijd onschadelijk. “Een overproductie van oestrogeen bijvoorbeeld geeft je een hogere kans op baarmoederkanker, ook al is dat lichaamseigen. De pil helpt in dat geval je hormoonspiegel in balans te houden”, zegt Dr. Mireille Merckx, pediatrisch gynaecologe en gespecialiseerd in anticonceptie. “Met de auto of de fiets op straat rijden houdt voor je gezondheid veel meer risico in dan de pil nemen. Het aantal hormonen dat je binnenkrijgt als je hormonale anticonceptie neemt, is immers relatief. Als je bijvoorbeeld twintig jaar geen pil neemt en je bent seksueel actief, word je gemiddeld vier keer (ongepland) zwanger, en die impact is veel zwaarder voor je lichaam.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Happy In Shape | Beeld: Getty Images