Shot of a young woman suffering from depression in her bedroom Beeld Getty Images
Shot of a young woman suffering from depression in her bedroomBeeld Getty Images

Pijnstiller sneller laten werken? Neem 'm in met dit drankje

Wakker geworden met een hels gevoel, wetende dat je gisteravond een drankje te veel achterover geslagen hebt? We've all been there en daarom kunnen we alleen maar zeggen dat paracetamol je beste vriend is vandaag. Wil je de pijnstiller sneller laten werken? Dan moet je even een kopje van dit drankje drinken.

De meeste mensen spoelen een pijnstiller weg met een grote slok water, maar cafeïne zou de werking van paracetamol stimuleren. Eén kopje koffie drinken na het nemen van een ibuprofen of paracetamol zorgt volgens Huisarts & Wetenschap voor adequate pijnstilling bij veel mensen.

Minder pijn

Uit onderzoek, waarin twintig eerdere studies zijn meegenomen, bleek dat paracetamol in combinatie met cafeïne bij meer mensen tot pijnvermindering leidt dan alleen paracetamol. Hierbij werd voornamelijk gekeken naar het effect van pijnstillende middelen op hoofdpijn, pijn na de bevalling en kiespijn na een ingreep.

Klein effect

Hoewel het effect niet groots is, is het wél benoemenswaardig volgens het onderzoeksteam. Ongeveer vijf tot tien procent meer patiënten - in totaal 7.238 deelnemers - zouden baat hebben bij de pijnstillers wanneer er cafeïne aan werd toegevoegd. Deze proefpersonen hadden minstens 50 procent minder pijn ten opzichte van het maximum durende vier tot zes uur.

Lees ook Dít is het ongezondste zoete broodbeleg dat je kunt kiezen

Geen bijwerkingen

Ook belangrijk: in geen enkel onderzoek dat is meegenomen in de studie werden ernstige bijwerkingen gerapporteerd die gerelateerd waren aan de pijnstiller of cafeïne. Volgens de knappe koppen kan de toevoeging van het stofje aan pijnstillers dan ook geen kwaad, zolang de aanbevolen doseringen maar niet overschreden worden. Al met al is het dus bést het proberen waard!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: HENW.org | Beeld: iStock

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden