oxycodon Beeld Getty Images
oxycodonBeeld Getty Images

Pijnstiller oxycodon is hartstikke verslavend: ‘Toen ik ‘t voor het eerst probeerde was het alsof ik in de hemel kwam’

Oxycodon: misschien heb je er wel eens van gehoord. Het is een sterke pijnstiller die vaak aan patiënten wordt gegeven na een zware operatie of wanneer ze veel pijn hebben. Het werkt goed als pijnstiller, maar is ontzettend verslavend.

Bij hevige pijn kan oxycodon een verlichting zijn, maar er kleven veel nadelen aan. Daar weten Chelsea, Désiree en Evana alles van.

Verslavende pijnstiller

Oxycodon wordt ingezet als medicijn op recept van de dokter. De pijnstiller lijkt op morfine en werkt goed tegen pijn. Maar er zitten ook nadelen aan. Je kunt er suf van worden, je kunt hoofdpijn, jeuk, misselijkheid of buikpijn krijgen en het kan leiden tot verwarring of minder gevoel van emoties. Daarnaast werkt het verslavend en kan het lichaam niet goed functioneren als het langdurig gebruikt wordt. Désiree, Evana en Chelsea kunnen daar over meepraten.

Janneke gooide het roer om na de zelfdoding van haar broertje

‘Wat voor leven had ik?’

Verslaafd aan oxycodon

Désiree (31) was zes jaar verslaafd aan oxycodon, waardoor haar dochter verslaafd ter wereld kwam. “Toen ik oxycodon probeerde was het alsof ik in de hemel kwam. Wat een wonderspul, fantastisch. Ik was in een roes. High dus, maar dat wist ik toen niet. (...) Ik werd een schim van wie ik was. Ik vermagerde, werd een junkie.” Désirees verhaal lees je hier.

Evana (33) heeft een ongeneeslijke auto-immuunziekte waarvoor ze oxycodon kreeg voorgeschreven. “Oxycodon was een warme, lichte, wollige deken die de helse pijn en het verdriet om het verlies van mijn droomleven dempte. (...) Oxycodon zuigt alle levenslust uit je, maakt een ander mens van je.” Hier lees je de rest van Evana’s verhaal.

Chelsea (31) is voor de derde keer aan het afkicken van de pijnstiller. “Oxycodon is het middel dat je tot een zombie en je leven tot een hel maakt. (...) Sinds afgelopen zomer kick ik begeleid af. Het is vreselijk. Elke keer als de dosis naar beneden gaat, weet ik niet waar ik het zoeken moet van ellende. Alsof je een extreem zware griep hebt, maar dan tien keer erger.” Lees de rest van Chelsea’s verhaal in Flair 19-2023.

Wil je meer over oxycodon te weten komen? In de Netflix docuserie The business of drugs gaat een aflevering over de opioïden oxycodon en heroïne.

Bron: Drugs Info

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden