Anale problemen Beeld Getty Images
Anale problemenBeeld Getty Images

Pijn, jeuk of andere misère? Dit moet je weten over anale klachten

Het is zo ongeveer het enige anale probleem dat iedereen kent: aambeien. Daardoor denken veel mensen bij problemen in de anale regio automatisch dat het dat wel moet zijn. Maar da's lang niet altijd het geval. Er kan nog veel meer aan de hand zijn

But first, wat is ook alweer een aambei?

Wat openheid over aambeien

Aambeien zijn kleine zakjes gevuld met bloed in het rectale kanaal. We hebben ze allemaal en ze dienen om het gaatje van de aars mooi af te sluiten. Wanneer we ons ontlasten, lopen de aambeien leeg en kan de aars mooi openen. Maar door te lang of te hard persen kunnen deze zakjes met bloed groter worden of naar buiten gaan puilen. En dat doet zeer. In de meeste gevallen kan een aanpassing van het voedingspatroon of betere toiletgewoontes het oplossen. Maar bij een klein deel is een operatie toch nodig.

Marisken

Marisken zijn kleine nutteloze huidflapjes rond de anus. Ze zijn onschuldig, pijnloos en bloeden niet. Ze kunnen wel de hygiëne bemoeilijken doordat poepresten eraan blijven hangen. Dat kan weer leiden tot overmatig wrijven met wc-papier en dus irritatie. Marisken kunnen operatief verwijderd worden. Die procedure wordt ‘anal landscaping’ genoemd, vrij vertaald: aarstuinieren.

Anale soa (seksueel overdraagbare aandoening)

Bij een anale soa denken we vaak aan hiv, maar de meest voorkomende is chlamydia. Een genitale soa kan dus ook in de anus aangetroffen worden. Pijn, etter, jeuk of zweertjes: het kan allemaal wijzen op een anale soa. Soms geeft een anale soa helemaal geen klachten. De behandeling ervan is meestal dezelfde als bij de genitale variant: een pilletje.

Anale kloof

Een anaal kloofje is een oppervlakkig scheurtje in de huid rond de anus. Het komt vaak voor en heelt meestal vanzelf. Een anale kloof of ‘fissuur’ is ernstiger: dat is een veel diepere scheur in de huid, soms zelfs tot op de kringspier. Een anale kloof geeft een hevige, scherpe pijn bij stoelgang en soms wat bloedverlies.

Zalfjes en stoelgangverzachters kunnen de boel nog redden in de eerste zes weken. Blijft het probleem aanhouden, dan rest alleen een ingreep.

De rest van dit gezondheidsdossier lees je in Flair 16-2023. Meer van zulke verhalen lees je wekelijks in Flair.

Gelein van KampenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden