Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Handig! Alles wat je moet én wilt weten over pigmentvlekken

Handig! Alles wat je moet én wilt weten over pigmentvlekken

Handig! Alles wat je moet én wilt weten over pigmentvlekken

Pigmentvlekken, de een is er trots op, de ander vindt ze verschrikkelijk. Maar wat zijn pigmentvlekken nou eigenlijk? Hoe kom je eraan? En vooral hoe kom je er weer vanaf?

Huidverkleuringen

Pigmentvlekken zijn eigenlijk gewoon verkleuringen van de huid die op iedere plek van het lichaam kunnen voorkomen. Deze huidverkleuringen ontstaan doordat sommige cellen in de huid extra melanine aanmaken. De vlekken zien er meestal uit als kleine huidverkleuringen die kunnen variëren van lichtrossing tot zwart. Vaak zijn de vlekken niet groter dan een aantal millimeter.

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben:

Uv-straling

Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door overproductie van pigment in de huid. Vaak ontstaan deze vlekken pas op latere leeftijd als gevolg van het verouderingsproces. Maar het pigmentvlekken kunnen ook ontstaan doordat je je huid bijvoorbeeld te vaak hebt blootgesteld aan de zon. Dat kun je vaak zien aan pigmentvlekken die vaak opduiken op zichtbaren plekken, zoals je handen, gezicht en decolleté, deze worden vaak het meest blootgesteld aan uv-straling.

Hormonale schommelingen

Ook hormonale schommelingen kunnen pigmentvlekken veroorzaken. Door het gebruik van de anticonceptiepil of tijdens een zwangerschap kunnen de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron namelijk een overproductie van melanine stimuleren. Hierdoor krijgen zwangere vrouwen vaak last van allerlei vlekjes in het gezicht, ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.

Ziektes of aandoeningen

Een andere oorzaak van huidkleuringen kan een bepaalde ziekte of aandoening zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitiligo. Mensen met deze aandoening hebben op bepaalde plekken geen pigment, waardoor er witte vlekken op de huid ontstaan. Maar ook een metabolische afwijking of een gebrek aan vitamine C kan ervoor zorgen dat je pigmentvlekken op je huid hebt. Ook kunnen huidverkleuringen een gevolg zijn van een chemotherapie of het gebruik van antibiotica en andere bepaalde medicijnen.

Beschadiging van de huid

Ook een beschadiging van de huid, bijvoorbeeld hardnekkige acne of ernstige eczeem, kan een oorzaak zijn van pigmentvlekken. Vooral mensen met een donkere huid lopen het risico hierdoor pigmentophopingen te ontwikkelen.

Pigmentvlekken voorkomen

Gelukkig kun je de vorming van pigmentvlekken redelijk gemakkelijk voor zijn. Zo is het belangrijk om je huid altijd te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Smeer je daarom iedere dag in met een zonnebrandcrème. In de lente en de zomer wordt een SPF 50 geadviseerd, maar in de herfst en de winter is een crème met SPF 30 voldoende. Het is niet nodig om helemaal uit het zonlicht weg te blijven, maar een grote hoeveelheid kan op lange termijn een negatieve invloed hebben op de huid.

Lees ook
Pijnlijke, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid? Dit kunnen de oorzaken zijn

Eerste hulp bij pigmentvlekken

Wat kun je doen tegen pigmentvlekken? Het is niet iets om je voor te schamen, pigmentvlekken kunnen voorkomen op alle leeftijden. De verkleuringen die ontstaan tijdens een zwangerschap verdwijnen ook vaak weer vanzelf. Ook zijn er de afgelopen jaren veel fijne producten (zoals van Nivea) op de markt gekomen die beweren deze huidverkleuringen te kunnen verminderen. En die hoeven helemaal niet duur te zijn. Maar bij hardnekkige vlekken kun je toch het beste een huidtherapeut raadplegen. Zij kunnen medicijnen voorschrijven of verkleuringen behandelen met een laser- of lichtbehandeling of zelfs met een intensieve peeling.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: GettyImages