Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Pieken en dalen

Pieken en dalen

Pieken en dalen

Marije, 27: Mijn vriend en ik hebben nu ruim vier jaar een relatie. Het gaat met pieken en dalen. Het ene moment gaat het weken goed, dan weer weken slecht.

Als het slecht gaat, gaat het ook hard tegen hard. Echt knallende ruzie. dan is het wel heftig. En als het goed gaat, is het ook echt goed. Maar de laatste tijd heb ik steeds meer het gevoel dat ik mezelf moet weg cijferen. Hij heéft een druk leven en ik heb het gevoel dat ik me moet aanpassen en op de laatste plek kom… hij vind het onzin, maar maakt geen tijd. Wat nu?

Coach Sandra
Een relatie met pieken en dalen is enerzijds spannend, maar soms ook enorm vermoeiend. Het kost veel energie. Als ik je hoor zeggen dat het tijdens de dalen ook echt hard tegen hard gaat, dan kan ik me voorstellen dat je energie daarmee keihard wegebt. Maar als het goed gaat, krijg je daar ook weer evenveel energie van en zo gaan jullie als een jojo op en neer.

Maar het gevoel dat je je moet wegcijferen klinkt niet goed. Tegelijkertijd heeft het ook te maken met jouw kijk op een relatie, jouw definitie van het hebben van een relatie. En zijn kijk daarop natuurlijk.

Coaching
Het lijkt er op dat hij anders denkt over de invulling van een relatie dan jij dat doet. Hij vindt dat hij prima zijn eigen dingen kan blijven doen en een tijd lang wat minder aandacht voor jou hebben terwijl jij dat wel nodig hebt. Hoe denk jij over het hebben van een relatie? Hoe is in jouw ogen de tijdverdeling? Komen jullie ideeën over dingen samen doen en eigen tijd hebben met elkaar overeen of ligt dat mijlenver uit elkaar?

Wat betekent het voor jou dat hij zo veel zijn eigen gang gaat? Vind je dat dat afbreuk doet aan zijn houden van voor jou? Hoe komt het dat jij vindt dat je jezelf moet wegcijferen? Vraagt hij dat van je of is dat iets wat jij bijna automatisch doet omdat de situatie dat vraagt?

Mijn vragen zijn erop gericht je een beeld te laten schetsen hoe jij jullie relatie ziet en relaties in het algemeen en hoe hij daar over denkt. Probeer het ook eens te kijken in het groter geheel, is dit iets wat al jaren aan de gang is of is het een paar weken? Wat is voor jou acceptabel?

Probeer met de antwoorden van jezelf een beeld te creëren hoe jij denkt dat jullie relatie eruit ziet en hoe je zou willen dat het eruit ziet.

Tips
Wanneer je je een beeld hebt gevormd, kun je het gesprek aan gaan met je vriend. Je zou hem moeten kunnen vertellen hoe jij er over denkt en hoe jij het ziet, maar ook wat jij nodig hebt. Tegelijkertijd moet hij dezelfde ruimte krijgen om te vertellen hoe hij erover denkt maar ook wat hij nodig heeft in de relatie. Daarna kunnen jullie zelf bekijken in hoeverre je de ander kunt geven wat hij of zij nodig heeft. Een relatie blijft natuurlijk altijd geven en nemen. Maar je hoeft niet perse alles samen te doen om te weten dat hij van je houdt. Daar tussenin zit nog een heleboel.

In het gesprek moet ruimte en respect voor elkaar zijn. Er moet serieus geluisterd worden naar elkaar. Hij naar jou, maar jij ook naar hem. Geef aan dat jij graag samen meer tijd wilt doorbrengen. Laat hem aan geven wanneer hem dat het beste uitkomt en kom op deze manier samen tot een oplossing. Wanneer hij aangeeft ook zijn eigen tijd nodig te hebben, laat hem dat ook aangeven. Je kunt zelfs prima de agenda trekken en een afspraak plannen met z’n tweeën.
Ik wens je heel veel succes in het vinden van de juiste balans!