Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Personal trainer Margretha: ‘Ik voelde me regelmatig een fucking loser, omdat het niet lukte’

Personal trainer Margretha: ‘Ik voelde me regelmatig een fucking loser, omdat het niet lukte’

Personal trainer Margretha:  ‘Ik voelde me regelmatig een fucking loser, omdat het niet lukte’

Danseres, choreograaf en personal trainer Margretha van de Laar (42) bewoog altijd al graag, maar is niet altijd zo fit geweest als nu. Tijdens een heftige ziekte kwam ze 50 kilo aan, en dat moest er ook weer af. In haar strijd tegen de kilo’s ondervond ze hoe lastig het is om te sporten als je veel weegt en dat niet alle trainers weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Wij spraken Margretha over afvallen, trainen én vroegen haar naar de workouts die ze geeft tijdens festival Share a perfect day.

Tekst Katy Boer

Als laatste gekozen

“Ik ben niet altijd zo veel met sporten bezig geweest. Ik was er ook helemaal niet goed in, werd vroeger altijd als laatste gekozen tijdens gym, haha. Ik ben een Friezin – groot en stevig – maar door dansen, ik ben officieel latin-lerares, en een beetje opletten, bleef ik altijd wel in shape. Totdat ik schildklierkanker kreeg. Ik ben genezen en daar ben ik heel dankbaar voor, maar ik kwam 50 kilo aan. Ik woog 122 kilo en ook al ben ik 1,80 meter lang, dat is alsnog te veel. Die kilo’s moesten eraf en daarvoor heb ik van alles geprobeerd. Noem een dieet of methode, en ik heb ’m gevolgd. Ondertussen zocht ik stad en land af naar een goeie trainer, die weet wat het is om 50 kilo te zwaar te zijn. Maar de meeste trainers lieten me sprongen maken, terwijl m’n knieën ‘nee’ zeiden. Dat kon anders, en ik besloot een opleiding tot personal trainer te volgen.”

Duwtje in de rug

“Ik werk vooral met mensen met overgewicht, en zorg ervoor dat die er op een verstandige manier mee omgaan. Dus geen drastische diëten, maar bewustwording van wat je eet en waarom. Ik weet wat te zware mensen doormaken, heb me ook regelmatig een fucking loser gevoeld omdat het niet lukte. Uiteindelijk moet je het zelf doen, maar ik geef die mensen het duwtje in de rug dat ze nodig hebben. Ik help mensen die vechten tegen de kilo’s, maar train ook BN’ers, zoals Eva Simons. Dat is ook heel leuk om te doen, zij komt bij mij om echt even te knallen.”

Wijntje drinken

“Ik sta zelf vijf tot tien uur in de week in de sportschool, met een trainer. Het is een beetje afhankelijk van het seizoen, want ik loop ook marathons en daar moet ik natuurlijk ook voor trainen. In de winter doe ik vooral krachttraining. Ik heb geen schildklier meer, waardoor ik geen verbranding heb. Ik leef daardoor heel bewust, omdat ik gemakkelijk weer te zwaar kan worden. Ik eet sommige dingen niet meer, zoals gefrituurd voedsel, omdat ik weet dat dat een valkuil is en die vermijd ik liever. En wanneer ik niet kan herkennen wat het is, laat ik het ook staan. Ik ben een fervent wijnliefhebber en gun mezelf wel iedere dag een glaasje. Als ik uit eten ga, eet ik altijd de helft. De porties die je in Nederland voorgeschoteld krijgt, vind ik vaak groot en uit verhouding. Maar als ik een keer wat meer gedronken of gegeten heb, train ik de dag erna een uurtje extra.”

Liefde voor latin

“Mijn passie lag altijd al bij dans en muziek, maar omdat je trainen ook op muziek kan doen, ben ik het écht leuk gaan vinden. Als je iets goed kan, motiveert dat om het vaker te doen. Muziek is voor mij een universeel iets: ik ken niemand die niet van muziek houdt. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor latin, zolang als ik me kan herinneren hou ik er al van. Mijn ouders waren er niet zo voor in, die vonden dat ik een  ‘degelijk’ beroep moest zoeken. Maar ik moést iets met muziek en dans doen. Dansen is voor mij expressie, een manier om mensen te bereiken en om muziek te vertalen. Het is moeilijk in woorden uit te drukken, maar het is wat ik hoor te doen.”

In dans verpakt

“Tijdens Share a perfect day hoop ik mensen in beweging te zetten met een latin dance workout. Dat houdt in: een workout op muziek, waarbij fitnessbewegingen in dans verpakt worden. Het is heel anders dan andere dance workouts, dit is kwalitatief en laagdrempelig. Ook wanneer je slechte knieën of geen losse heupen hebt, ja! Iedereen kan de workout op haar eigen niveau volgen. Hoe? Ik kom naar het festival met twee dansers: een van hen geeft variaties op de workout, zodat die voor iedereen geschikt is. Ik hoop dat ik met de training mensen kan laten zien dat bewegen ook heel leuk kan zijn. En dat je niet per se naar een sportschool hoeft om aan de apparaten te gaan hangen.”

Trotse moeder

“Het is mijn missie om de maatschappij een stukje lichter te maken. Ik vind het een geschenk dat ik mensen daarbij kan helpen. Ik trainde een vrouw die over de 100 kilo woog en sporten haatte: nu squat ze gemakkelijk met 60 kilo in haar nek. Als ik dat zie, voel ik me alsof mijn kind zijn eerste stapjes zet. De mensen die ik train geven hun leven in je handen, en zeggen eigenlijk: ‘Zeg maar wat ik moet doen’. Daar heb ik zo veel respect voor.”

De workouts van Margretha bijwonen tijdens Share a perfect day? Het festival vindt plaats op 30 juni en 1 & 2 juli in Hilvarenbeek en naast de dance workout valt er nog veel meer te beleven, zoals modeshows, kookworkshops en optredens van o.a. Racoon, Kensington en Douwe Bob. Klik hier om tickets te bestellen.