Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Oude zonnebrandcrème over? Zo check je of het nog een jaartje mee kan

Oude zonnebrandcrème over? Zo check je of het nog een jaartje mee kan

Oude zonnebrandcrème over? Zo check je of het nog een jaartje mee kan

Zonnebrandcrème is hartstikke belangrijk. Ook in de beginnende lentezon moet je jouw huid goed insmeren. Dat kan prima met een tube van vorig jaar, mits ie nog goed is! Als je smeert met een crème die over datum is, heeft het namelijk helemaal geen zin. Zó check je of jouw zonnebrand nog een jaartje mee kan. 

Houdbaarheidsdatum checken

Op de meeste crèmes staat gewoon een uiterste houdbaarheidsdatum. Als die verlopen is, gooi je het product simpelweg in de prullenbak. Meestal staat er ook een icoon van een potje op met daarin bijvoorbeeld ‘6M’. Dat betekent dat de crème tot zes maanden na opening te gebruiken is. Meestal is zonnebrandcrème tot zo’n twaalf maanden na openen houdbaar.

Letten op geur, kleur en textuur

Net als bij voedsel kun je ook door middel van te ruiken, controleren of je crème nog goed is. Ook hier geldt: bij twijfel niet doen. Ruikt de zonnebrandcrème niet meer zo fris bijvoorbeeld? Daarnaast kun je letten op de textuur: een waterige of klonterige crème is niet meer goed. Of de kleur is veranderd. Helaas: dan is jouw zonnebrand ook niet meer hoe ie hoort te zijn.

Afname zonnefactor

Ook al staat op jouw zonnebrandcrème dat ie twaalf maanden houdbaar is, de zonnefactor zal wel aflopen na een jaar ongebruikt in je badkamer te hebben gelegen. Om 100% zeker te weten dat je crème veilig voor gebruik is, blijft het beste advies om een nieuwe tube te kopen vlak voor de eerste zonnestralen ons land bereiken.

Lees ook
7 feiten over zonnebrandcrème die je wellicht nog niet kent

Zo blijft jouw crème langer goed

Als je toch even jouw zonnebrand wil bewaren, laat ‘m dan niet te lang in de zon liggen tijdens het zonnen. Door de hitte gaat de kwaliteit ook enorm achteruit. Daardoor loop je sneller risico om te verbranden. Het is dus van belang om je crème te bewaren op een koele en tevens donkere plek.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: &C | Beeld: Getty Images