Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Opvoedmethoden waar je wat aan hebt: dít is hoe attachment parenting werkt

Opvoedmethoden waar je wat aan hebt: dít is hoe attachment parenting werkt

Opvoedmethoden waar je wat aan hebt: dít is hoe attachment parenting werkt

Je kan boeken lezen over opvoeding of je kind gewoon opvoeden: luisteren naar je moederinstinct en je kind geven wat het écht nodig heeft. Attachment parenting (natuurlijk opvoeden) is een opvoedingsmethode waarbij je moedergevoel centraal staat.

‘Vanaf het prille begin laat ik mij leiden door mijn gevoel en intuïtie. Mex gaat niet naar de crèche (ik werk om haar heen en op woensdag is ze onder de pannen bij oma), ik laat haar nooit huilen en ze slaapt altijd bij mij in bed. Als ik zie wat voor vrolijk, tevreden, leuk en lief én wijs meisje het is, weet ik dat ik het goed doe; hier goed aandoe’, aldus VIVA’s Gina.

Gina doet aan attachment parenting, maar dan op haar manier. De manier die bij; voor haar, dochter Mex en hun leven past én werkt.

Wat is attachment parenting?

Attachment parenting is gebaseerd op onze menselijke instincten: overal ter wereld zijn er bepaalde handelingen die moeders instinctief doen. Hiervoor hebben ze geen opleiding gevolgd. Ze weten zelfs niet waarom ze het doen, maar het voelt gewoon juist aan.

In deze opvoedmethode behoor je je te respecteren en te begrijpen en niet in een bepaalde richting te forceren. Eigenlijk komt het erop neer je kind zichzelf te laten ontwikkelen in een veilige omgeving.

Lees ook: 
Slaapstijlen van peuters (inclusief tips hoe je je dreumes en jezelf aan een betere nachtrust helpt)

Basisprincipes

De basisprincipes (idealen) van attachment parenting kan je als leidraad gebruiken: hieruit kan je kiezen wat past en werkt. Behold! Het is geen noodzaak om alle principes letterlijk op te volgen, want dan forceer je jezelf en kan je niet ten volle genieten van het moederschap.

Contact
Blijf in contact met je baby. Zorg dat het contact niet (of zo kort mogelijk) verbroken wordt na je bevalling. Probeer ook later zoveel mogelijk dicht bij je kind te blijven.

Empathie
Luister naar je kind. Zelfs voordat het kan praten, geeft een kind veel signalen. Moeders horen vaak aan het gehuil van hun baby wat er scheelt.

Borstvoeding
Geef borstvoeding op vraag. Baby’s hebben geen horloges en weten niet dat ze om de 2, 3 uur uur horen te drinken. Sommige baby’s vragen meer en anderen minder. Luister wat je kind wilt. Borstvoeding is immers ook een mooi intiem momentje tussen moeder en kind.

Dragen
Draag je kind. Een kind heeft lichaamscontact met de ouders (vooral de moeder) nodig. Als je je handen vrij wilt hebben, kan je een draagdoek gebruiken. Je aanwezigheid kalmeert je kind.

Co-sleeping
Slaap samen met je kind. Veel mensen zijn bang dat ze op hun kind zullen rollen in hun slaap of dat hun kind een slechte slaper of rotverwend wordt. Toch voelen we ons fijner als we ons mini-mensje dicht tegen ons voelen.

Als je kind dicht bij je slaapt (in bed of in een co-sleeper tegen je bed), reageer je veel sneller op de signalen van je kind en voel je het sneller aan als er iets mis is. Ook je kind slaapt beter omdat het gerust is dat je niet ver weg bent. In veel culturen is samen slapen dan ook heel normaal.

Evenwicht
Zorg voor evenwicht in je gezinsleven. Probeer een zo stabiel mogelijke omgeving te creëren voor je gezin. Vermijd grote veranderingen indien mogelijk. Dit is niet alleen gezond voor de ontwikkeling van je kind, maar ook voor jezelf. Als je zelf ontspannen bent, kan je beter reageren op de signalen van je kind. En breng je dat ook over aan je kleintje.

Het kan zijn dat sommige basisprincipes van attachment parenting niet binnen je gezin passen in een bepaalde situatie (borstvoeding geven aan je peuter tijdens een tweede zwangerschap kan bijvoorbeeld te vermoeiend zijn, we feel you), en dat is helemaal oké. Jij voelt wat juist is!

Gina’s oordeel

Attachment parenting werkt voor mij bevrijdend. Ik vertrouw op mijn gevoel en intuïtie, luister naar mijn dochter en volg haar in bijna alles. Mijn eigen interpretatie van de woorden vloeiend en flexibel in deze opvoedingsmethode? Zoveel mogelijk doen als wat ik deed voordat ik moeder werd, omdat het natuurlijk voelt (en dus vanzelf gaat, bij wijze van spreken) maar dan met Mex erbij. Heus niet altijd even praktisch: persdagen afgaan met je peuter, op persreis met datzelfde mini mensje of met je vriendinnen lunchen als mevrouwtje Mex alles wil doen behalve stilzitten. Maar wél altijd even fijn. En nodig, voor allebei. Dat gezegd hebbende, ik doe óók veel dingen die ik eerder niet deed, no worries, zoals: zwemmen in een binnenzwembad, in de ballenbak chillen van een indoor speeltuin en naar de voorleesmiddag in de bieb.’

Kleine kanttekening: ‘Mex is twee lange weekenden per maand bij haar vader. Dan is het de tijd om op te laden en uit te leven (lacht!). En om schrijfwerk in te halen of producties voor te bereiden. Ik ben altijd druk in de weer, zo wordt het gemis dragelijk(er). Bij mijn ex-vriend heeft de mini ook de tijd van haar leven. En ja, daar slaapt ze ook bij papa in bed.’

Bron: Mens en Samenleving | Beeld: Gina Pesulima